Indebuurt nam de proef op de som en testte de telefooncellen uit. Ze blijken alle drie buitenwerking te zijn.
Indebuurt nam de proef op de som en testte de telefooncellen uit. Ze blijken alle drie buitenwerking te zijn. (Foto: )

Telefooncellen bij het station

In de rubriek Mysterie opgelost behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad, zoals waar de naam 's-Hertogenbosch nou precies vandaan komt, wie er voorrang heeft bij de Arena of waarom de koopavond standaard op donderdag is in plaats van het weekend. Deze week hebben we een raadselachtig mysterie over telefooncellen in Den Bosch. Worden deze nog gebruikt? En zo ja, door wie dan?

door Marèl Holtermans

DEN BOSCH - Je kent het waarschijnlijk wel: je wil met de trein ergens naartoe maar er is vertraging. Of je wilt nog even snel laten weten dat je iets later thuis komt, want het is té gezellig in de stad. Je wilt je mobieltje pakken maar dan... is de batterij op. Wat nu?! Een vreemde aanspreken om een mobieltje te lenen vind je maar niets, maar je zult toch een telefoontje moeten plegen. Wat dan? Antwoord: de telefooncel!

Telefooncellen Den Bosch
Ken je ze nog? Die 'glazen' hokjes waar je muntjes ingooit om een belletje te doen? Veel steden hebben ze de deur uit gedaan. In totaal zijn er slechts vijf steden waar je nog kunt bellen in een telefooncel, volgens NOS. Meestal is er een reclamezuil van gemaakt. Maar niet hier in Den Bosch: wij hebben er namelijk nog drie! Ze staan op het Stationsplein, aan de centrumzijde. Waarschijnlijk zijn ze daar ooit geplaatst omdat het een centrale plaats is. Tegenwoordig zien we er zelden (of beter gezegd: nooit) Bosschenaren in staan.

Wij van indebuurt vroegen ons af of iemand nog gebruik maakt van de telefooncellen. En hoe duur is zo'n gesprekje eigenlijk? Onze zoektocht begon bij RBL Telecom, die de meeste telefooncellen in Nederland beheert. Zij waren niet bereikbaar voor commentaar. Volgende stap: het zelf uitproberen. We zorgen voor cash geld (wat we bijna nooit meer op zak hebben), gooien de muntjes in de machine en dan... gebeurt er niets. Opnieuw proberen dan maar. Ook bij de twee cellen ernaast krijgen we geen gehoor. Wat blijkt? Ze staan alle drie uit. Ze worden niet meer gebruikt.

Waarom staan ze er nog?
De vervolgvraag is dan natuurlijk: waarom zijn ze er nog? Kunnen ze niet beter plaatsmaken voor een bankje of een klein kraampje? Of wellicht iets heel anders? Het antwoord hier op hebben we helaas nog niet, maar zoeken we momenteel voor je uit! Wat zou jij er graag zien? Of 'horen' de drie hokjes er simpelweg altijd te staan? Laat het weten via denbosch@indebuurt.nl.

Meer berichten