De leerlingen van kindcentrum De Avonturier werken in units.  Traditionele klaslokalen zijn er niet, wel verschillende soorten werkplekken.
De leerlingen van kindcentrum De Avonturier werken in units. Traditionele klaslokalen zijn er niet, wel verschillende soorten werkplekken. (Foto: Lisette broess-Croonen)

IKC De Avonturier feestelijk geopend

Op feestelijke wijze werd afgelopen vrijdag het nieuwe IKC De Avonturier in Vught officieel geopend. De twee basisscholen die gefuseerd zijn in kindcentrum de Avonturier werken volgens het unitsysteem en directeur Willem Leermakers is zeer tevreden wanneer hij over de leerpleinen loopt.

VUGHT - "Ik ben echt trots op de start die we gemaakt hebben. De leerlingen kregen een nieuwe school, nieuwe leraren en nieuwe klasgenoten en dat alles in een klassensetting die ze niet gewend waren. Maar het gaat vanaf de eerste week echt al erg goed. De kinderen hebben het heel snel opgepakt."

In de Avonturier wordt gewerkt met units. "Een unit bestaat uit drie basisgroepen, met elk twintig tot dertig leerlingen. Na de start van de dag in de eigen basisgroep mengen de kinderen zich met de andere basisgroepen om instructie op maat te krijgen en op eigen niveau te gaan werken. We hebben geen traditionele klaslokalen, maar leerpleinen met verschillende soorten werkplekken. Kinderen kunnen zelf kiezen waar ze gaan zitten. Alleen in een hoekje of met een klein groepje aan een tafel. De verschillende docenten van de unit mengen zich onder de leerlingen om ze op maat te kunnen helpen. In het traditioneel onderwijs wordt er uitgegaan van het gemiddelde kind van een bepaalde leeftijd. In ons leersysteem kijken we niet naar de leeftijd van een kind, maar naar het eigen niveau. Ieder kind moet beloond worden voor zijn inzet en ontwikkeling."

De twee basisscholen (De Wieken en De Baarzen) hebben voor de fusie al twee jaar geoefend met proeftuinen. "Van die voorbereiding plukken we nu de vruchten. De leraren hebben veel ervaring opgedaan en de leerlingen hebben al kennis kunnen maken met de nieuwe werkwijze. Als we invallers hebben die op meerdere plekken unitonderwijs hebben meegemaakt, zeggen ze dat het nergens zo goed staat als hier. Ik ben echt trots op ons team dat veel flexibiliteit en doorzettingsvermogen heeft getoond om hier nu zo goed bezig te kunnen zijn."

Samenwerking
De Avonturier is een IKC (Integraal Kind Centrum) waar naast de basisschool ook een peuterspeelzaal en kinderopvang van Partou gevestigd zijn (unit 1). Ook in de basisschool wordt gewerkt met units. Unit 2 bestaat uit de groepen 1-2-3, unit 3 uit de groepen 4-5-6 en unit 4 uit groepen 7 en 8. Geschakeld aan het schoolgebouw zijn een grote sporthal en jongerencentrum Elzenburg. Van die locaties kan de school ook gebruik maken dankzij een goede samenwerking tussen alle partijen.

Meer berichten