Wim Kievits is voorzitter van de Stichting Fort Isabellakazerne en brengt het militair erfgoed onder de aandacht met een tweedaags evenement met onder andere re-enactment en bijzondere voertuigen.
Wim Kievits is voorzitter van de Stichting Fort Isabellakazerne en brengt het militair erfgoed onder de aandacht met een tweedaags evenement met onder andere re-enactment en bijzondere voertuigen. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

Tweedaags evenement voor honderd jaar Isabella Kazerne

VUGHT - Honderd jaar geleden werd op het terrein van Fort Isabella de Isabella Kazerne in gebruik genomen. Voor de Stichting Fort Isabellakazerne een mooie gelegenheid om een evenement te organiseren en het militair erfgoed onder de aandacht te brengen.

Door Lisette Broess-Croonen

Wim Kievits is voorzitter van de stichting en vertelt over de geschiedenis van de kazerne. "Enkele eeuwen stond hier Fort Isabella, een vestingwerk voor de verdediging van de stad 's-Hertogenbosch. Nadat begin twintigste eeuw het fort werd gesloopt, is er een kazerne gebouwd die in 1918 voor het eerst in gebruik is genomen en de eerste kazerne van de stad Den Bosch was die buiten de stadsmuren werd gebouwd. In eerste instantie werd de kazerne gebruikt als tijdelijk verblijf van legereenheden die de neutraliteit hadden bewaakt."

"Na enkele jaren werd het Bataljon Wielrijders (later het Regiment Wielrijders) de vaste bewoner van de kazerne", vervolgt Wim. "Vanaf de jaren vijftig werd de kazerne steeds meer een opleidingskazerne, die zij bleef tot de sluiting in 1993. In de kazerne zijn bekende mensen gelegerd geweest, zoals Desi Bouterse, maar ook topsporters als Van Basten en Witschge. Zij kregen hier tijdens hun dienstplicht een eenvoudige opleiding zodat ze gewoon konden blijven voetballen."

Bijzondere voertuigen
De stichting heeft als doel om het militaire erfgoed voortdurend onder de aandacht te brengen. Het feit dat de Isabella kazerne honderd jaar geleden in gebruik werd genomen, is hier een mooi moment voor. "Tijdens het tweedaagse evenement is er re-enactment van legeronderdelen die in de afgelopen honderd jaar de kazerne hebben bevolkt, waaronder het beroemde Regiment Wielrijders. Er komen een aantal bijzondere Nederlandse militaire voertuigen en er zal mooie muziek zijn van het Reünieorkest Artillerie Trompetter Korps. Zij spelen een stuk van Tsjaikovsky dat eindigt met kanongebulder. Hoe mooi is het als het straks eindigt met de rook van kanonnen en musketten, afgevuurd door de Bossche Schutterij."

Kievits hoopt dat het een evenement wordt dat voor herhaling vatbaar is. In 2029 is het vierhonderd jaar geleden dat het beleg bij 's-Hertogenbosch plaats vond en de aanval min of meer startte bij Fort Isabella. Ver vooruit dromend zou dit wel een heel mooie plek zijn om in dat jaar hier een nog grootser evenement neer te zetten."

Meer berichten