Esther helpt 50-plussers aan een baan

DEN BOSCH - De Bossche Esther Kemperman (56) is het nieuwe gezicht van de overheidscampagne 'Uit Ervaring'. In een video wordt ze aan baanzoekende, Nederlandse 50-plussers voorgesteld en laat ze zien hoe ze hen aan werk kan helpen.

De economie trekt aan en sinds 2016 daalt de langdurige werkloosheid in Nederland. Onder vijftigplussers daalt de werkloosheid echter minder snel dan onder het jongere deel van de beroepsbevolking. Vijftigplussers die hun baan verliezen komen vaak lastiger weer aan het werk dan hun jongere lotgenoten en hebben meer kans om langdurig werkloos te raken. Dat merkte ook werkconsulent voor de gemeente Oss Esther Kemperman (56) in haar gesprekken met werkzoekenden. Daarom richt zij zich speciaal op deze doelgroep. Haar vermogen om zelfvertrouwen en talenten in vijftigplussers naar boven te halen, maken Esther tot een van de hoofdrolspelers van een landelijke overheidscampagne om de beeldvorming over vijftigplussers op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Talent Scout Esther
Esther weet uit ervaring hoe het is om na je vijftigste van baan te veranderen. Die ervaring gebruikt ze in haar huidige baan als consulent werk. In gesprekken met werkzoekenden merkte ze dat met name vijftigplussers extra aandacht kunnen gebruiken: "De mensen die ik spreek zitten vaak al jarenlang thuis. Ze hebben zich neergelegd bij de situatie en denken: het lukt niet meer. Ze zijn onzeker geworden, omdat ze zich suf solliciteren en vaak niet eens reactie krijgen. Ze worden als persoon niet meer gezien."

'Allemaal ergens bij horen'
In overleg met haar werkgever specialiseerde ze zich in het begeleiden van oudere werkzoekenden: "Als ik mensen spreek vraag ik: Wie was jij als professional? Waar was je supergoed in? Waar maakte je echt verschil? Langzaam bouwen we het vertrouwen weer op en bepalen we wat mogelijk is en wat haalbaar. Want uiteindelijk draait het allemaal om zelfvertrouwen en meedoen. Als je gelooft in jezelf en je hebt bijvoorbeeld een parttime of een tijdelijk baan, dan ga je zelf wel weer op zoek naar iets nieuws of naar meer uren. Als mensen uitstromen en niet meer in die uitkering zitten, dat is het mooiste wat er is. Want niemand zit graag thuis, we willen allemaal ergens bij horen."

Esther ziet de toekomst voor werkzoekende vijftigplussers positief in: "Langzamerhand raken de veertigplussers op en komen wij weer aan de beurt. Nu is je kans, pak je kans!"

Het verhaal van Esther is hier te zien op het youtubekanaal van Uit Ervaring, onder de naam 'De Talent Scout'. Uit Ervaring deelt verhalen van werknemers, werkzoekenden en werkgevers om anderen te inspireren. De campagne volgt een aantal heldhaftige vijftigplussers. Meer informatie over de campagne staat op:

Meer berichten