Franca van den Bouwhuijsen (links) is samen met andere vrijwilligers iedere week in de Sint Jan te vinden om bezoekers aan te spreken en hun vragen te beantwoorden of interessante informatie te geven.
Franca van den Bouwhuijsen (links) is samen met andere vrijwilligers iedere week in de Sint Jan te vinden om bezoekers aan te spreken en hun vragen te beantwoorden of interessante informatie te geven. (Foto: Lisette Broess-Croonen)

'Als vrijwilliger in de Sint-Jan kom je altijd met leuke verhalen thuis'

DEN BOSCH - In het Stadsblad las Franca van den Bouwhuijsen twee jaar geleden een artikel waarin vrijwillige gastheren en -vrouwen voor de Sint Jan werden gevraagd. Sindsdien deelt ze haar kennis met veel plezier met de bezoekers van de kathedraal.

Door Lisette Broess-Croonen

"Twee jaar geleden was ik net weer in Den Bosch komen wonen en ik wilde graag vrijwilligerswerk gaan doen. Ik las het artikel waarin ze gastheren en -vrouwen voor de Sint Jan zochten en heb me direct aangemeld. Na een hele leuke en interessante cursus werden we direct in het diepe gegooid door ingeroosterd te worden bij de Kerststal. Het is echt heel erg leuk om te doen. Iedere week leer je zelf ook weer bij, als de bezoekers vragen hebben waar je het antwoord nog niet op weet. Ook kan ik goed mijn talen ophalen, want de bezoekers komen uit alle windstreken."

Dankbaar
Volgens Van den Bouwhuijsen zijn de mensen die ze helpt dankbaar als ze haar kennis met hen deelt. "Je kan mensen hier gewoon aanspreken als ze ergens naar staan te kijken en je ze meer uitleg wilt geven. Buiten op straat doe je dat toch niet zo snel. De mensen zijn ook echt geïnteresseerd en dat is leuk. Als kind ging ik vlak bij de Sint Jan naar school en ik ben altijd trots op deze kerk geweest. Hoe meer je erover leert, hoe meer geïnteresseerd je zelf ook raakt. Die interesse én het leuk vinden om met mensen om te gaan, zijn wel belangrijk bij dit werk."

Negenenzestig is jong
Tegelijk met de Bossche startten ook vijftien andere mensen met het vrijwilligerswerk, waardoor er nu ongeveer veertig mensen in het team zitten. Maar meer vrijwilligers zijn nog steeds welkom. "We zijn bijna allemaal gepensioneerden. Ik ben negenenzestig en ze vinden mij hier een jonkie. Dat betekent ook dat mensen wegvallen. We hebben niet alleen extra gastheren en -vrouwen nodig, maar ook mensen die tussen april en oktober de informatiebalie bemannen en mensen die de bloemen in de Mariakapel verzorgen."

Leuk team
Het werk mogen de vrijwilligers doen in een team vol leuke collega's. "Het is allemaal heel gemoedelijk. Je werkt op een vaste dag met een vaste collega, maar een keer ruilen is geen probleem. Soms hebben we ook een uitje waarbij je de andere collega's weer een keer ziet. Het is goed werk voor de Sint Jan, waarbij je dienstbaar en nuttig bent. En je komt iedere keer met leuke verhalen thuis."

Diegenen die interesse hebben in een vrijwillige baan in de Sint Jan kunnen zich aanmelden via bestuur@mariajohannes.nl ter attentie van mevrouw Hemmink. Voor meer informatie over het werk kan men bellen met Fons van Aart op 06-20442027.

Meer berichten