Karin, Desiree en Angeline zetten zich in om met Levina Janna mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Foto: Wendy van Lijssel
Karin, Desiree en Angeline zetten zich in om met Levina Janna mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

Levina Janna doet de zon schijnen; 'een goed gevoel is ons doel'

BERLICUM - Sinds een jaar worden mantelzorgers uit alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel door Levina Janna in het zonnetje gezet. De Stichting is een particulier initiatief dat met hulp van sponsoren, donateurs, giften en bijna de gehele opbrengst van een door henzelf opgericht kanoverhuurbedrijf, mensen die belangeloos voor een ander zorgen, een stukje waardering geeft door het organiseren van een uitstapje of een kleiner ander gebaar. "Een goed gevoel, is ons doel", aldus de stichting.

Door Wendy van Lijssel

Als mantelzorger voor haar ouders hoef je Desiree Tooren uit Berlicum niet te vragen hoe zwaar en intensief het is om mantelzorger te zijn. Dat weet ze als geen ander. Dat mantelzorgers hun onbetaalde en vaak langdurige werk niet aan de grote klok hangen en er niet mee te koop lopen is ook een feit. Het betreft hier eigenlijk altijd mensen die het vanzelfsprekend vinden om belangeloos te zorgen voor een chronisch zieke, hulpbehoevende of gehandicapte ouder, partner, kind, vriend, kennis of buurman/vrouw. Om deze mensen eens een hart onder de riem te steken, werd op initiatief van Tooren Stichting Levina Janna opgericht.

Zonnetjes voor goed gevoel
Schoonzus Karin Tooren en Angeline Mouhib vormen met haar het bestuur. Vanaf de start worden mantelzorgers uit alle kernen door de stichting in het zonnetje gezet. Hetzij met een klein bedankje, (klein zonnetje), maar ook met een verrassingsuitstapje of cadeautje (grote zon). "We willen graag dat mantelzorgers weten dat wat zij doen 'niet niks' is maar gewaardeerd wordt. Daarom delen we die zonnetjes uit. Een goed gevoel, is ons doel", motiveren de dames.

Mantelzorgers melden zichzelf niet
Dat mensen die als mantelzorger in de weer zijn, daar niet mee te koop lopen, is iets waar de Stichting sinds de oprichting tegenaan loopt. "We zijn nu een jaar doende. Inmiddels hebben we een aantal grotere verwenmomenten gerealiseerd. Zo heeft er onder andere iemand een massage gehad met aansluitend een bezoek aan de schoonheid specialist, kapper en kledingwinkel en zijn we met een ander naar het circuit van Zandvoort geweest. Verder hebben we, in overleg met een zorginstantie, kaartjes met een kaarsje verzonden naar mantelzorgers. We hebben nog een aantal aanmeldingen liggen waar we mee aan de slag gaan, maar het loopt nog geen storm. Dit terwijl er ontzettend veel mantelzorgers zijn. Zij zijn doorgaans te bescheiden om zich zelf te melden, dus is het aan familie en vrienden om dat te doen", vertellen de dames.

Alles wat Levina Janna doet wordt gerealiseerd door fondsen te werven, maar is vooral een sigaar uit eigen doos. "Ik ben met mijn vriend een kanoverhuurbedrijf begonnen waarvan 75% van de opbrengst naar Levina Janna gaat", aldus Desiree.. Dan: "Mantelzorgers of wie er eentje kent, mogen dat doorgeven. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers op allerlei fronten."

Meer informatie over Levina Janna staat op Facebook en de website van de organisatie.

Meer berichten