Martijn Lankhaar
Martijn Lankhaar

Bossche Martijn krijgt 't voor elkaar; grootste stoomtrein tuft in Den Bosch

DEN BOSCH - Hij was nog jong toen hij zijn eerste treintje kreeg. Op zijn speelmat liet de toen zesjarige Martijn zijn speelgoedtreintjes rondrijden. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en heeft hij nog steeds dezelfde passie, al bewondert hij nu met name echte treinen. Omdat zijn actie om de grootste stoomlocomotief ooit naar Den Bosch te halen een enorm succes is, is Martijn Lankhaar (24) met recht Bosschenaar van de week.

Door Marèl Holtermans, Indebuurt.nl/DenBosch

Vanaf het moment dat hij zijn eerste (speelgoed)treintje in handen had, was hij verkocht. Hoewel veel kinderen na een tijdje wel genoeg hebben van hun speelgoed en hobby's, liep dat bij Martijn toch echt anders. Zijn liefde voor treinen bleef en veel zakgeld werd daarom uitgegeven aan modeltreinen. Het verbaasde niemand dat hij zijn snuffelstage wilde volgen bij ModeltreinCenter 's-Hertogenbosch. Sinds een paar jaar is hij daar mede-eigenaar van waardoor hij echt van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. "Ik vind het gewoon heel erg interessant om veel van die wereld af te weten", vertelt Martijn.

Grootste stoomlocomotief
Een paar weken geleden zat Martijn in de bus onderweg naar het huis van zijn ouders om de katten te verzorgen. Toen kwam hij met hét grote plan. Martijn: "Ik ga vaker naar het buitenland om bijzondere treinen te zien en andere mensen met dezelfde passie te leren kennen. Inmiddels ken ik het wereldje best goed en weet ik vrij veel van treinen af. Daarom leek het me leuk om anderen ook de kans te geven om eens zulke grote treinen te zien."

Facebook ontploft
Vrij impulsief postte hij daarom een berichtje op Facebook met de vraag of Bosschenaren het leuk zouden vinden om eens een ritje te maken in een van de grootste stoomlocomotieven ooit. En toen ontplofte het. Martijn: "Binnen een paar uur werd het bericht 30.000 keer bekeken. Ik had verwacht dat veel vaste klanten dit interessant zouden vinden, maar dat het zóveel reacties opleverde, had ik nooit gedacht."

Zaterdag 29 september gaat het dan daadwerkelijk gebeuren: Den Bosch komt flink onder stoom te staan doordat twee reusachtige stoomlocomotieven onze kant op komen. De treinen komen vanuit Rotterdam en rijden dan via Gouda en Utrecht naar Den Bosch. Daarna pendelen ze de hele dag tussen Den Bosch en Eindhoven. Vanaf dinsdag is het mogelijk om een kaartje te kopen. "Het wordt een fantastische dag. Nu nog heel veel regelen, maar het is leuk om mijn passie te kunnen delen met Bosschenaren", vertelt Martijn.

Wie de locomotief alvast wil zien voorbijrazen, kan een video van stoomtrein bekijken op de facebookpagina van het Modeltrein Center

Dit bericht stond eerder op Indebuurt.nl/DenBosch. Het online stadsplatform voor en door Bosschenaren, dat inwoners en ondernemers dagelijks wil informeren, inspireren en amuseren met lokale nieuwtjes. 

Meer berichten