Keramiekhuis Cor Unum verruilde haar atelier in De Gruyterfabriek voor een plek in het oude 'Pompen & Verlouw-pand'. Met die verhuizing breidt het keramiekhuis uit met onder andere een winkel.
Keramiekhuis Cor Unum verruilde haar atelier in De Gruyterfabriek voor een plek in het oude 'Pompen & Verlouw-pand'. Met die verhuizing breidt het keramiekhuis uit met onder andere een winkel. (Foto: )

Dutch Design in oud Pompen&Verlouw; scharnier tussen 'oud en nieuw'

DEN BOSCH - Voorheen 'Pompen&Verlouw' in Den Bosch moet 'dé 'place to be' worden voor Dutch Design. De vier bedrijven MisterDesign, Cor Unum, DRT Gietvloeren en restaurant Garage Pompen en Verlouw willen onder de noemer Pompen & Verlouw NOW de rol van de stad als inspirator van de creatieve industrie zichtbaar versterken in een gebouw en een stadsdeel dat heden en verleden in zich heeft. De deuren openen zaterdag 29 en zondag 30 september.

Met eigentijdse interieurs, verrassend food design en 65 jaar keramisch design onder één dak, verbindt Pompen & Verlouw NOW cultureel erfgoed met eigentijdse vormgeving. Waar ooit de gelijknamige Ford-garage met showroom en reparatiewerkplaats de rand van de stad opzocht, wordt dit monumentaal erfgoed nu een strategisch gelegen design-hotspot die fungeert als steppingstone tussen modern en historisch Den Bosch. In een gebouw dat kruisbestuiving ademt, design uitstraalt en waar food en vakmanschap gedeeld wordt hebben MisterDesign, Cor Unum, DRT Gietvloeren en restaurant Garage Pompen en Verlouw de intentie om samen dit historische bedrijfspand te ontwikkelen tot een place-to-be voor design.

Nieuwe stappen Cor Unum
Een jubileumjaar, de verhuizing naar Pompen & Verlouw en nieuwe vormen van samenwerkingen vormden voor Cor Unum de basis voor een Future/History collectie, waarmee Cor Unum al deze stappen markeert. Binnen het thema Future/History wordt nieuw werk gepresenteerd van Floris Hovers, Bas van Beek, Mae Engelgeer, Kranen/Gille, Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk, Sergio Herman en Truly Truly.

De geschiedenis van het 65-jaar oude Cor Unum is lang en haar verhaal is bewogen. Tijdens dit jubileumjaar zet Cor Unum een flinke stap vooruit door een riant onderkomen in het monumentale pand Pompen & Verlouw te betrekken. De nieuwe huisvesting geeft het keramiekatelier voor het eerst de kans om een serieuze winkel op te zetten. Met daarachter de productieruimte waar iedereen kan zien hoe het keramisch ambacht wordt uitgevoerd, hoe ontwerpers af en aan lopen en hoe er verhitte discussies zijn over nieuwe experimenten in het productieproces.

Één met de stad
Het ziet ernaar uit dat waarachtig cultureel en sociaal ondernemerschap – waarmee dit bijzondere keramiekhuis al jaren de markt bedient - zich nu gaat uitbetalen met een stap naar deze bijzondere designlocatie die Pompen & Verlouw NOW nu al is. "Verdiend", vindt Cor Unum-directeur Lotte Landsheer, "Nederland heeft fantastische ontwerpers die in keramiek de mooiste dingen maken. En wij hebben fantastische mensen die meedenken en meewerken om de wereld ietsje mooier te maken. Daarom willen we ons ook goed blijven presenteren in onze eigen stad Den Bosch, Cor Unum is vergroeid met de stad en dat zullen we altijd zo houden."

Tussen oud en nieuw
Samen met medehuurders MisterDesign, café-restaurant De Garage Pompen & Verlouw en DRT Gietvloeren heeft Cor Unum de ambitie om een hotspot voor design neer te zetten. Een strategische locatie die als scharnierpunt fungeert tussen de Bossche binnenstad en de nieuwe wijk Paleiskwartier en die daarmee een 'stepping stone' wordt tussen historisch en modern Den Bosch. Future/History dus.

De nieuwe gebruikers van Pompen & Verlouw NOW willen dat het gebouw een open karakter krijgt, openstaand voor andere kunstinitiatieven uit de stad. Het kan fungeren als pop-up podium voor culturele evenementen, zoals lezingen, concertjes en kleine expo's.

Grote opening
De deuren van Pompen & Verlouw NOW openen aan de Parklaan 27 zaterdag 29 en zondag 30 september tussen 10.00 en 17.00 uur. Daar kan men ervaren hoe hedendaags design en traditionele ambachtstechnieken elkaar ontmoeten. Vanaf dan is ook de serviesserie 'Handmade' te koop, dat Cor Unum met Sergio Herman ontwikkeld heeft.

Meer berichten