Rien Voets gaat dagelijks vrijwillig enkele uren op stap om als ZwerfAfvalPakker rommel te rapen. Foto: Wendy van Lijssel
Rien Voets gaat dagelijks vrijwillig enkele uren op stap om als ZwerfAfvalPakker rommel te rapen. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: )

ZAP'end door Berlicum en omgeving

BERLICUM - Omdat hij zich kapot ergerde aan alle rotzooi in bermen, struiken en de natuur in het algemeen, besloot Rien Voets uit Berlicum zich aan te melden als ZwerfAfvalPakker bij de gemeente Sint-Michielsgestel. Vanaf dat moment is hij dagelijks enkele uren doende met het opruimen van alles wat iedereen achteloos achterlaat.

Door Wendy van Lijssel

Hij woont in Berlicum, maar eigenlijk is hij in Rosmalen veel bekender dan in zijn woonplaats. Rien Voets stond namelijk 42 jaar voor de klas op basisschool De Borch en was 23 jaar bestuurslid van de Jeugdnatuurwacht in Rosmalen. Voets vervulde zijn vak met grote passie. Nadat hij in 2017 met pensioen ging dreigde hij even in een zwart gat te vallen. Echter niet lang. Rien is een buitenmens. Een natuurliefhebber die van wandelen en fietsen houdt. Dat ging hij dan ook doen. Soms alleen en vaak vergezeld door zijn vrouw Corrie.

Gemeente helpt
Wat hem uiteindelijk opviel tijdens de uitstapjes, was de hoeveelheid zwerfafval die zowel binnen als buiten de bebouwde kom ligt. Een telefoontje naar de gemeente Sint-Michielsgestel waarin hij het probleem benoemde, maar ook direct zijn hulp aanbood, bracht uitkomst. Rien kon aan de slag als ZAP'er, een term die staat voor ZwerfAfvalPakker. "Ik kreeg van de gemeente handschoenen, een veiligheidshesje, een grijper en vuilniszakken. Als die vol zijn worden ze opgehaald".

'Zwerfafval kent geen grenzen'
Intussen kan aan die opsomming ook een fietskar worden toegevoegd. Iets wat niet alle ZAP'ers krijgen. Rien wel omdat hij bijzonder fanatiek is. "Ik ben hier alle (werk)dagen circa twee uur mee doende. Ik begon met een paar straten in Berlicum. Als je die echter opgeruimd hebt zijn ze gelukkig een dag later nog schoon. Omdat ik dagelijks op stap ga, heb ik 'mijn' gebied beetje bij beetje uitgebreid", vertelt hij. Intussen is hij in de hele kern Berlicum te vinden en zelfs daarbuiten. "Als ik in het buitengebied raap, stop ik niet op de grens met Den Bosch of Rosmalen, maar raap ik door. Zwerfafval kent geen grenzen", aldus Rien resoluut.

Drol uiteindelijk toch weggegooid
Afgezien van 5 euro die hij in het begin van zijn carrière eens vond, vindt hij vooral blikjes, flesjes, (snoep)papiertjes en plastic. Het toppunt van huichelarij zijn echter de plastic zakjes met hondenpoep. "Mensen laten hun hond uit en voor het oog van het kerkvolk rapen ze die drol op om deze aansluitend als er niet gekeken wordt, met zakje en al, weg te gooien. Dat is echt erg want uiteindelijk ligt er dan ook weer plastic in de berm of struiken. Laat die hondendrol dan maar liggen", briest hij.

Dat er mensen zijn die hun rommel niet mee naar huis nemen maar op straat of in de natuur dumpen, vindt hij onbegrijpelijk. Dat hij zijn handen vuil maakt aan andermans troep deert hem niet. "Ik krijg hele leuke reacties en heb er voldoening van als het weer schoon is."

Wie ook ZAP'er wil worden, kan informatie inwinnen via h.smolders@mijngemeentedichtbij.nl of 06-51693497

Meer berichten
Nieuwste reacties