Foto: Henk van Esch

Den Bosch herdenkt bevrijding Indië

DEN BOSCH - Nadat in Nederland de Tweede Wereldoorlog officieel eindigde met de capitulatie van Nazi-Duitsland op 5 mei 1945, duurde de oorlog in Azië nog tot half augustus. Japan gaf zich op 15 augustus 1945 over, waarmee ook officieel een einde kwam aan de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Op die dag staat Nederland jaarlijks stil bij die bezettingsjaren, ook in Den Bosch, bij het HONI-monument in park de Grevelingen.

Veel Nederlanders die bij het begin van de Japanse bezetting in Indonesië zaten werden opgesloten in kampen. Mannen en vrouwen werden gescheiden en werden overgeleverd aan de wreedheden van de Japanse bezetters. De mannen moesten werken aan de Birma- en de Pakandaroespoorwegen, kregen bijna of in het geheel niets te eten en velen stierven aan malaria. De vrouwen in de vrouwenkampen moesten zien te overleven met hun kinderen en leefden onder erbarmelijke omstandigheden. Honger en ziektes waren naast de Japanners de voornaamste vijanden. Velen van hen overleefden deze periode niet. Ook in de periode daarna, toen Indonesië onafhankelijk werd, kwamen velen om tijdens de Bersiap en werden uiteindelijk gedwongen te vluchten naar Nederland.

Herdenking
Voor de nabestaanden van deze slachtoffers wordt er in Den Bosch een herdenking gehouden rond een speciaal hiervoor opgericht monument in de tuin van park de Grevelingen. Het monument is opgericht omdat vele oud-Indische Nederlanders en Molukkers niet meer in staat waren om naar de nationale herdenking in Den Haag te gaan. Inmiddels wordt de herdenking jaarlijks bezocht door vele oud-Indiëgangers uit de regio en belangstellenden. Vorig jaar waren er ongeveer 350 bezoekers. In het verzorgingshuis De Grevelingen zitten ook nog enkele oud Nederlands-Indische Nederlanders en Molukkers.

Iedereen is welkom
Bij deze herdenking zullen verschillende sprekers uit de Nederlands-Indische gemeenschap het woord voeren. Ook burgemeester Mikkers van Den Bosch zal dit jaar aanwezig zijn. Naast de sprekers treedt er een koor op en er is een muzikale omlijsting door een blazersensemble. Iedereen, ook mensen uit de buurt, is welkom bij deze herdenking die om 14.15 uur begint in park de Grevelingen aan de Rijnstraat in Den Bosch.

Herdenken, dan vieren
Na afloop van de herdenking, rond 16.00 uur, vieren de aanwezigen de bevrijding van Nederlands-Indië en is er een gezellig samenzijn met muziek. Wie wil kan aanschuiven en meegenieten van een typisch Indisch gerecht: nasi rames. Wie een vorkje wil meeprikken moet zich vooraf aanmelden via e-mailadres info@honi.nl.

Meer berichten