Als een schilder 'tekent' Jan de Rond met water op het vergeelde grasveld. En langzaamaan groeit de glimlach. Foto: Sandra Perenboom
Als een schilder 'tekent' Jan de Rond met water op het vergeelde grasveld. En langzaamaan groeit de glimlach. Foto: Sandra Perenboom (Foto: Sandra Perenboom)

Groene glimlach, oase van vrolijkheid

DEN BOSCH - Dat je ook creatief kunt omgaan met hitte, droogte en vergeeld gras laat Jan de Rond zien, die tijdens de tijdens de verzengende hitte met emmers water 'schilderde' op een grasveld in de Graafsewijk. Langzaamaan is het resultaat te zien.

In de eerste week van juli was er nog niets te zien. Dan loopt er, dag na dag, een net geklede heer een kantoorpand uit met twee emmers water. De heer is op leeftijd. Lopend met de emmers gaan zijn gedachten onwillekeurig terug naar zijn jeugd, toen hij nog een klein manneke was. Elk dag, week in week uit, seizoen in seizoen uit helpen bij het melken van de koeien, sjouwen met veel te grote emmers melk. Nu loopt hij, enigszins gebogen en voorzichtig, vanuit het kantoorpand naar het grasveld aan de Rogier van der Weijdenstraat en giet op het grasveld de twee emmers water die hij bij zich heeft leeg, tweemaal daags, 's ochtend en 's middags.

Het grasveld wordt door de aanhoudende droogte geler en geler en lijkt steeds meer op een geel canvas schildersdoek. Het deel van het grasveld dat elke dag twee keer water krijgt begint langzaam groen en groener te worden. Dag na dag krijgen de contouren van de tekening in het grasveld meer vorm en worden scherper en scherper. Een grote, groene glimlach komt langzaam tevoorschijn in het gele gras.

Straks gaat het weer regenen, ooit, en dan kleurt het grasveld langzaam maar zeker van geel naar groen. De tekening verkleurt dan ook en wordt dieper groen. Het duurt tegen die tijd nog weken voordat de tekening helemaal vervaagd en verdwenen is.Met de grastekening heeft Jan de Rond van goededoelensponsor Mooi zo, Goed zo een nieuwe challenge bedacht. Vrijwiligersnetwerk Galant en Welzijn Divers haken aan.

Meedoen
Het idee is dat iedereen die meedoet aan Burendag, op zaterdag 22 en zondag 23 september, een extra budget van 100 euro kan winnen door ook met water een tekening op een vergeeld grasveld te maken. Een foto van de tekening kan tot 1 september met naam- en adresgegevens en plaats van de tekening worden ingezonden naar info@mzgz.nl of info@galant.nl. Verder moet de foto wordt ook verspreid worden via een post op Twitter of Facebook met #burendag073 en #grastekenng en moet de tekening horen bij een aanmelding op www.burendag.nl. Meer informatie over de challenge staat op de website van Mooi zo, Goed zo.

Meer berichten