De vijfhonderdste deelnemer aan de Zomerschool 55+ krijgt tijdens de koffiepauze van de activiteit 'De kracht van ontrommelen' een bos bloemen overhandigd. Hij bezorgde de zomerschool een mijlpaal.
De vijfhonderdste deelnemer aan de Zomerschool 55+ krijgt tijdens de koffiepauze van de activiteit 'De kracht van ontrommelen' een bos bloemen overhandigd. Hij bezorgde de zomerschool een mijlpaal. (Foto: )

Vijfhonderdste 'scholier' schrijft in bij Zomerschool 55+

DEN BOSCH - Meneer 500 wist niet wat hem overkwam, toen er tijdens de koffiepauze bij de activiteit die had geboekt een boeket bloemen aan hem werd overhandigd. "Stom toevallig, dat ik jullie belde. Mijn vrouw had het boekje goed opgeborgen en pas gisteren kwam ik het tegen. Doorbladerend viel mijn oog op 'De kracht van ontrommelen' en dat leek me een leuke activiteit. Gelukkig was er nog een plaatsje vrij, werd mij verteld en nu krijg ik er ook nog bloemen bij!"

Zomerschool 55+ heeft met haar vijfhonderdste deelnemer een mijlpaal bereikt. Steeds meer senioren in en rond Den Bosch weten de Zomerschool te vinden in de zomervakantie. De Zomerschool biedt nu 9 jaar activiteiten aan, die soms uiteenlopende reacties opwerpen. Na de activiteit 'Chakra Yoga' bijvoorbeeld waren de meningen verdeeld. Van 'Niets voor mij, dat liggen op de grond' tot 'Fijn om ook in de vakantie yoga te kunnen beoefenen'. Enthousiast en relaxt.

'Pretpark beu'
Tijdens de vaarwandeltocht vertelde een oma met haar kleinzoon: "Tja, ik pas regelmatig op in de zomervakantie en eigenlijk ben ik de pretparken wel een beetje beu. Dit is toch veel leuker en zo leert hij ook wat van de stad kennen." Kleinzoon moest wel even slikken toen hij zijn mobieltje uit moest zetten, maar werd later enthousiast voor in de boot gespot, luisterend naar het verhaal van de schipper. Dat is een nieuw aspect van de Zomerschool dit jaar: activiteiten die grootouders en kleinkinderen samen kunnen doen. Linedancen bijvoorbeeld, samen bij de Oude Schuts met een kruisboog schieten of samen naar een museum.

Vrijwilligers zijn troef
Zomerschool 55+ werkt uitsluitend met vrijwilligers en houdt zo de kosten laag. Gastvrouwen en gastheren zijn vrijwilligers en die zijn snel gevonden. Elk jaar bieden zich wel een paar senioren aan die in de zomervakantie zo'n klus te klaren. Ook de gastdocenten voeren hun taak vrijwillig uit, tegen een kleine onkostenvergoeding maken zij anderen deelgenoot van hun kennis en kunde. Zo is Lisanne is nog geen 30 jaar, heeft een eigen balletschool, maar vindt het ook erg leuk om senioren de kans te geven een jeugddroom uit te laten komen of om nog eens een keer aan klassiek ballet te doen. Of neem Ad, die nog maar net met pensioen is en nog maar kort in Den Bosch woont. Hij weet alles van de waterhuishouding in en rond de stad en vertelt nu vol enthousiasme over het Museumgemaal Caners en de Spuisluis bij Crevecoeur. Zo zijn er nog ruim zestig gastdocenten, allemaal met een eigen passie, hart voor de senior en voldoende tijd en interesse om zich vrijwillig voor de zomerschool in te zetten.

Volgende mijlpaal dient zich aan
Via enquêteformulieren peilt de Zomerschool wat haar 'scholieren' van de activiteiten vinden. Nu de vijfhonderdste deelnemer zich heeft aangemeld, is het voor de Zomerschool 55+ duidelijk dat er voldoende behoefte bestaat aan activiteiten in de zomervakantie. Voor 2019 worden de eerste plannen al voorzichtig gesmeed. De Zomerschool bestaat dan 10 jaar en de organisatie is niet van plan om die volgende mijlpaal stilletjes voorbij te laten gaan.

Meer informatie over de Zomerschool 55+ staat op de website www.sasdenbosch.nl.

Meer berichten