Kweekschool Concordia en de H. Hartmulo waren gehuisvest in dit complex aan de Papenhulst. Anno 1922.
Kweekschool Concordia en de H. Hartmulo waren gehuisvest in dit complex aan de Papenhulst. Anno 1922. (Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch)
Monument

Monument: Kweekschool Concordia en H. Hartmulo

DEN BOSCH - In het kolossale schoolgebouw aan de Papenhulst 1 waren de kweekschool voor meisjes Concordia en de mulo van het Heilig Hart ondergebracht. Het neogotische pand werd in 1910-1911 gebouwd naar ontwerp van de architect W.Th. van Aalst. Het complex sluit in de Choorstraat aan bij de kloostervleugel van het vrouwenconvent Dochters van Maria en Joseph, ook wel bekend als de Zusters aan de Choorstraat. Sinds mei 2001 staat het geregistreerd als rijksmonument.

Ed Hupkens, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Het gebouw heeft een L-vormige plattegrond, met een afgeschuinde noordoostelijke hoek. De korte vleugel aan de Choorstraat telt aan de voorzijde drie bouwlagen onder een plat dak met voorschild. Aan de achterzijde zijn vier bouwlagen onder een plat dak. Het zuidelijk deel van de kweekschool en mulo is drielaags onder plat dak met schilden, gedekt met leien. In het voor- en achterschild zijn dakkapellen geplaatst. Aan de achterzijde zijn twee trappenhuizen in de vorm van torenachtige uitbouwen onder een schilddak, gedekt met leien en bekroond met een sierhek.

Gevelversiering
De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met spekbanden in witte geglazuurde bakstenen en profielstenen rondom de venster- en deuropeningen. De plint en cordonlijsten zijn van hardsteen. De voorgevel wordt afgesloten met een boogfries met driepassen, waarboven een houten gootlijst op klossen. Op de hoeken en in het midden van de gevels aan de Papenhulst en de Choorstraat zijn risalieten met topgevels. In de meest linkerrisaliet bevindt zich de ingang van de voormalige mulo, in de middenrisaliet de toegang van de kweekschool. Beide ingangspartijen worden gevormd door een portaal, afgesloten met een segmentboog, waarin een vleugeldeur met panelen en sierroosters. Het bovenlicht is getoogd met kleine roedenverdeling. De voorgevel heeft rechtgesloten vensters onder segmentvormige ontlastingsbogen. Hierin zitten T-ramen met onder- en bovenlichten.

Inwendig toont het complex nog in hoofdlijnen de oorspronkelijke indeling. Achter de hoofdingang van de kweekschool is een ruime centrale hal. Die geeft toegang tot de over de gehele breedte van de vleugel langs de Papenhulst lopende centrale gang. In het interieur zijn nog enkele oorspronkelijke elementen bewaard gebleven: in de centrale hal een terrazzovloer met mozaïekrand, een tegellambrisering met rode sierrand, een sokkel in groen geglazuurde baksteen. In de gangen bevinden zich paneeldeuren met geprofileerde deuromlijstingen, in de trappenhuizen granieten trappen met een balustrade met siersmeedwerk. Voor de hoofdgevel aan de Papenhulst is een smeedijzeren sierhek.

Ed, bedankt!
Deze bijdrage in de rubriek Monument is een bijzondere. Dit monument is namelijk de honderdste bijdrage van auteur Ed Hupkens van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. De redactie van Stadsblad Den Bosch feliciteert Hupkens met deze mijlpaal en dankt hem voor zijn
tweewekelijkse bijdragen.drage

Meer berichten