Een groot nest met processierupsen in een eikenboom aan de Gementweg in Vught. De beesten zijn dit jaar veel talrijker dan andere jaren.
Een groot nest met processierupsen in een eikenboom aan de Gementweg in Vught. De beesten zijn dit jaar veel talrijker dan andere jaren. (Foto: )

Eikenprocessierups zorgt voor overlast

In heel het land is het een probleem, met name in Limburg en Brabant en dus ook in Vught en omstreken. De eikenprocessierups veroorzaakt dit jaar gigantisch veel overlast en de gemeente heeft er haar handen vol aan.

VUGHT - Jack Dikmans is operationeel manager van de BOR (Beheer Openbare Ruimte) en geeft toe dat de eikenprocessierups dit jaar moeilijk te bestrijden is. "We hebben preventief gespoten op basis van de nesten van vorig jaar, maar de hoeveelheid rupsen dit jaar is gigantisch. Het spuiten heeft zijn werk ook niet goed genoeg kunnen doen door een grote hoosbui die te vroeg kwam en veel van het middel wegspoelde. Bovendien is het al lange tijd erg warm en hebben de rupsen zich explosief vermeerderd. Het enige dat we nu nog kunnen doen is ruimen en dat valt niet mee."

Wie de eikenbomen in de buurt goed bestudeerd, loopt grote kans een groot spinselachtig nest te zien. "We hebben via de gemeente al vierhonderdveertig meldingen gehad. Normaal wordt er per jaar ongeveer tweehonderd uur besteed aan het ruimen van de rupsen, dit jaar zal dat op ongeveer duizend uur uitkomen. Op basis van prioriteit halen we alle gemelde nesten in de openbare ruimte weg. Als eerste de nesten die vlak bij bijvoorbeeld scholen zitten. Particulieren moeten er zelf voor zorgen dat de nesten weggehaald worden, maar we raden ze met klem aan om hier een professional voor in te schakelen en niet zelf aan de slag te gaan. In de tussentijd kan je het beste bij de bomen wegblijven en bijvoorbeeld geen was buiten hangen."

De overlast van de rupsen zit in de haartjes, die voor irritaties aan de huid, ogen en luchtwegen kunnen zorgen. Ook als de rupsen zelf ontpopt zijn tot motten, is het probleem niet voorbij. De haren in de nesten kunnen tot wel zes jaar overlast veroorzaken. "Wanneer je in aanraking komt met de haren, moet je de huid afspoelen met water. Niet wrijven, dat maakt het alleen maar erger. Volgend jaar zullen we nog meer preventief werken, maar het blijft een lastig verhaal. Het is onmogelijk om alle eiken te behandelen."

De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit warmere streken en komt steeds vaker onze kant op. "Deze rupsen veroorzaken veel overlast. Ze mogen bestreden worden, want voor onze Nederlandse natuur heeft het beest geen enkele meerwaarde. Helaas heeft het ook weinig natuurlijke vijanden, want ook dieren hebben last van de haartjes."

Wie in de openbare ruimte een nest ziet, kan dit melden bij de gemeente via 073-6580680.

Meer berichten