Inge Leijten en Henk Koops zitten op een van de nieuwe groene daken. Op de achtergrond zijn enkele buurtbewoners bezig met een ander dak. Het Kattenbosch project is het grootste in zijn soort in Nederland.
Inge Leijten en Henk Koops zitten op een van de nieuwe groene daken. Op de achtergrond zijn enkele buurtbewoners bezig met een ander dak. Het Kattenbosch project is het grootste in zijn soort in Nederland. (Foto: )

Wijk Kattenbosch zit vol groene daken

Aan de Kattenbosch in Rosmalen zijn de bewoners bezig met een bijzonder project. Op de platte daken van meer dan de helft van de huizen wordt een groen dak aangelegd, in totaal meer dan tweeduizend vierkante meter op vijfenzestig woningen.

ROSMALEN - Op een hele warme zaterdag staan al om half zeven de eerste buurtbewoners op het dak. Gebroederlijk leggen ze de cassettes met vetplantjes op de daken. Initiatiefnemer is Henk Koops, voorzitter van de groencommissie. "Ruim anderhalf jaar geleden heb ik een nieuwe Groenvisie geschreven voor de wijk met onder andere het idee van de groene daken. Dit werd in de buurtvergadering gepresenteerd en er werd direct enthousiast op gereageerd. Een groen dak heeft ook enorm veel voordelen. Het dak gaat twee keer zo lang mee als een dak zonder groen, het isoleert heel erg goed tegen de warmte en natuurlijk is het heel erg goed voor de biodiversiteit. Ik heb zelf al een jaar geleden een groen dak aangelegd zodat andere bewoners konden kijken of ze mee wilden doen. Het is echt leuk om naar te kijken. Er komen heel veel bijen, hommels en vlinders op af. Het Kattenbosch project is het grootste project in zijn soort in heel Nederland en de gemeente heeft ons zelfs aangemeld voor de Rooftop Award, een landelijke prijs voor het mooiste groen dak plan. We zaten bij de vijf genomineerden, maar omdat het project nu nog niet af is, hebben we de prijs niet gewonnen. Het juryrapport was wel zeer lovend en ze hebben gezegd dat als we volgend jaar meedoen we een goede kans hebben om te winnen."

Voor dit goede initiatief heeft de wijk subsidie gekregen van zowel de gemeente als het waterschap. Projectleider Inge Leijten legt uit waarom. "De vetplantjes nemen heel veel water op, waardoor er minder overstromingen zijn en minder overbelasting van het riool. We leggen de daken helemaal zelf aan en in combinatie met de subsidies drukt dat de kosten behoorlijk. Vorige week was de eerste uitvoering van het project en vandaag de tweede. Met een groep van veertig tot vijftig bewoners hebben we de groene daken gelegd. Die saamhorigheid maakt het extra leuk. Ook mensen waarvan het dak al af is, helpen nog mee en anderen zetten koffie of smeren broodjes. Dit project is goed voor de hele wijk. En de gemeente en het waterschap zijn ook heel positief."

Bij bewoner Marius Schouten werd het dak al in het eerste weekend gelegd. "Ik was snel overtuigd dat het aanleggen van een groen dak goed is voor het milieu. En dankzij de goede subsidie zou ik eigenlijk dom zijn als ik niet mee zou doen. Het ziet er ook echt erg leuk uit en het isoleert heel goed. Normaal in de zomer was het enorm heet in de schuur onder dat platte dak, maar nu is het lekker koel." Door een blessure kon Schouten zelf het dak niet op, maar dat was geen belemmering. "Ik heb hulp gehad van de buurtbewoners. Daar heb ik niet eens om hoeven vragen. Ik besef hoe uniek deze wijk is."

Meer berichten