Verzorgde ornamentiek van de voormalige fabrikantenwoning aan de Oranje Nassaulaan 28. Foto: Josephine Peren.
Verzorgde ornamentiek van de voormalige fabrikantenwoning aan de Oranje Nassaulaan 28. Foto: Josephine Peren. (Foto: Josephine Peren.)
Monument

Monument: Verzorgde ornamentiek aan een Bossche fabrikantenwoning

DEN BOSCH - Het voormalige herenhuis aan de Oranje Nassaulaan 28 betreft een boven- en benedenwoning (resp. nr. 28 en 28a). Architectenbureau K.C. Suyling bouwde het in 1903 in een stijl die invloeden vertoont van de neorenaissance en art nouveau. Een aan de achtergevel grenzende verbindingsgang leidt naar een op het achtererf gelegen, voormalig fabrieksgebouwtje. Sinds mei 2001 geregistreerd als rijksmonument.

Door Ed Hupkens, Vrienden van 's-Hertogenbosch

Het bakstenen pand beslaat een rechthoekige plattegrond en telt vier bouwlagen (souterrain, bel-etage, twee verdiepingen). Aan de Oranje Nassaulaan onder een voordakschild, aan de achterkant onder plat dak. De dakvoet van voordakschild bevindt zich op verschillende hoogten, met overstekende, geprofileerde goten op opengewerkte, gesneden consoles en klossen. De dakkapel met overstek is voorzien van vensters met kleine roedenverdeling.

Versieringen
De asymmetrische voorgevel is drie traveeën breed. In de linkertravee is een diepe entreeportiek. Die wordt gedeeltelijk omlijst en bekroond met een risalerend trapgeveltje op decoratieve pilasters en verrijkt met diverse sierelementen. Onder een tussen de pilasters aangebracht toogboog is een raam met gekleurd glas-in-lood geplaatst, gevat in een kozijn met geprofileerd houten stijl- en regelwerk. Een trap met gietijzeren leuning leidt naar ingangen van het souterrain en de bel-etage. Het souterrain heeft groen-grijze wandtegels en rood-geel-zwarte vloertegels. De bel-etage heeft twee beglaasde en met smeedwerk betraliede paneeldeuren.

Groen glazuur
De gevel wordt verder geleed en verlevendigd door hardsteen voor de plint, dorpels en waterlijst, zandsteen voor de bovendorpels. Boven en rondom de entreeportiek zitten sluitstenen en sierende elementen. Groen geglazuurde steen is gebruikt voor speklagen, ontlastingsbogen, tandlijsten, siermetselwerk en het veld van de trapgevel rond de lege beeldnis. Smeedijzer is toegepast voor diefijzers van het souterrain, trapleuning van het portiek en traliewerk van de entreedeuren.

Authentieke opzet
De opzet van de plattegrond is bewaard gebleven. In de rechtertraveeën van de bel-etage (nr. 28a) bevindt zich een voormalige kamer-en-suite. In de linkertravee is een gang naar een aan de achterzijde gesitueerde, kleine bordestrap. Die leidt omlaag naar het souterrain en de eerste bouwlaag van de uitbouw, dan wel omhoog naar de tweede bouwlaag van de uitbouw. Deze verschafte oorspronkelijk toegang tot de erachter gelegen verbindingsgang en fabriek. De trap van nr. 28 leidt direct naar het bovenhuis waar rondom de overloop een slaapkamer, kamer-en-suite en keuken zijn gesitueerd.

Meer berichten