Tot Ons Genoegen tijdens een repetitie voor Carmina Burana, voor het concert op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni. Het concert blijkt populair, want voor beide uitvoeringen zijn de kaarten al uitverkocht.
Tot Ons Genoegen tijdens een repetitie voor Carmina Burana, voor het concert op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni. Het concert blijkt populair, want voor beide uitvoeringen zijn de kaarten al uitverkocht. (Foto: )

TOG Berlicum bedankt Den Durpsherd met concert

BERLICUM - Berlicum 1874. Het zilveren kroningsfeest van Koning Willem III is waarschijnlijk de aanleiding voor het oprichten van het muziekgezelschap 'Tot Ons Genoegen (TOG). 144 jaar geschiedenis, een roman waardig, met als resultaat: een zeer professioneel 125 leden tellend muzikaal gezelschap die uitdagingen zoekt met prachtige uitvoeringen voor mensen en ook voor zichzelf.

Door Ad Pijnenburg

Men kan op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni daarvan getuige zijn met het muziekspektakel Carmina Burana. Bart Coolen van TOG: "Het is een soort cadeau voor D'n Durpsherd, onze thuishonk. Het is 25 jaar geleden dat de nieuw gebouwde Durpsherd in gebruik werd genomen. Met de uitvoering van Carmina Burana gaan we ook een grote uitdaging aan. Dat zit hem in de tijd. Met ruim een uur speelduur is het langer dan wij gewend zijn, bovendien vraagt het grote concentratie, met zijn afwisselend snelle en langzame passages en bovendien met een groot koor."

Grote klasse
Carl Orff selecteerde in 1935 een aantal liederen uit Carmina Burana en componeerde er zijn muziek bij. Carmina Burana gaat natuurlijk over liefde, natuur, drank en alle anderen geneugten van een ongebonden leven. Het grote koor, geselecteerd uit zo'n 100 aanmeldingen, onder leiding van Rowan van der Westen, is een lust om naar te luisteren. De solisten met bariton Willem de Vries, tenor Adrian Fernandes en sopraan Nora Khallouf zijn van grote klasse. Op het programma staan nog twee pareltjes wanneer het koor Northern Lights zingt en het orkest Aurora speelt.

 De eerste heroïsche, bombastische klanken van 'Oh Fortuna', aangevoerd door de bastuba's en grote trommels, klinken onheilspellend. De opening wordt bij grote voetbalwedstrijden vaak gebruikt bij betreding van het veld om de tegenstander van zijn stuk te brengen.

'Groot respect'
Maar TOG is niet de eerste de beste. De vijftig leden tellende Harmonie komt uit in de hoogste klasse. Gaat niet over een nacht ijs. Bijvoorbeeld werd de in 2013 in Veldhoven gewonnen eerste prijs voorafgegaan door een jaar repeteren. Vele muzikale hoogstandjes zijn in de afgelopen jaren voorbijgekomen en grote zalen zijn bezocht. Bart Coolen: "Sinds januari 2004 staat de Harmonie onder leiding van Jan Gerrit Adema. Er volgden grote succesvolle uitvoeringen zoals de 'Zomerpop' op het Mercuriusplein met onder Jan Smit en Nick & Simon. Concerten met zangeres Pia Douwens, met Karin Bloemen en vooral trompettist Eric Vloeimans voor wie bij ons groot respect bestaat.

Meer berichten