Oud-basketbalprof Henk Pieterse geeft een clinic tijdens 'Brug naar de Brugklas', een project waarbij toekomstige brugklassers uit de Maaspoort en Empel elkaar alvast leren kennen. Pieterse richt zich daarbij vooral op respect, de rode draad van de dag.
Oud-basketbalprof Henk Pieterse geeft een clinic tijdens 'Brug naar de Brugklas', een project waarbij toekomstige brugklassers uit de Maaspoort en Empel elkaar alvast leren kennen. Pieterse richt zich daarbij vooral op respect, de rode draad van de dag. (Foto: )

Groep 8 neemt 'Brug naar de Brugklas'

DEN BOSCH - Ongeveer driehonderdvijftig leerlingen van groep 8 uit Maaspoort en Empel deden afgelopen vrijdag mee aan het evenement 'Brug naar de Brugklas'. Met verschillende workshops leren de toekomstige brugklassers elkaar alvast een beetje kennen en zetten zo de eerste stap naar het voortgezet onderwijs.

Door Lisette Broess-Croonen

Initiatiefnemer van het project is Paul Kuenen van jongerencentrum De Poort. Hij startte dit project enkele jaren geleden op om toekomstige brugklasleerlingen kennis met elkaar te laten maken én met het jongerencentrum. "Dit jaar werken we voor het eerst samen met wijkmanager Ronnie van Gaal en pakken we het grootser aan dan voorgaande jaren. Er is nu nog meer samenwerking met de verschillende wijkprofessionals. Iedereen heeft zijn hulp toegezegd en dat zorgt voor meer verbinding in de wijk. We kunnen veel voor elkaar betekenen."

"Ook de scholen zijn nu enthousiast en doen dit jaar allemaal mee. Daarnaast maken de leerlingen nu kennis met ons jongerencentrum, dat er speciaal voor deze leeftijdsgroep is. De dag wordt afgesloten met een 12+ After Party, voor deze groep de eerste die ze meemaken."

Samen naar school
De leerlingen zijn ingedeeld op de middelbare school waar ze naar toe gaan en nemen deze dag in en rondom De Poort en Maaspoort Sports & Events aan verschillende workshops deel, zoals een workshop van Halt over de gevaren van social media, weerbaarheidstraining en bootcamp. Zo leren ze elkaar een beetje kennen en kunnen ze bijvoorbeeld al afspraken maken om straks samen naar school te fietsen.

Thom van Music'scool geeft de workshop trommelen op rommel en is tevreden. "Het gaat hartstikke goed. De meesten doen goed mee en zijn enthousiast. Ze vinden het leuk om lekker herrie te maken. Ik ben zelf blij dat er ook muziek in het aanbod van deze dag zit."

Pesten elimineren
Als rode draad door de dag loopt het onderliggende thema 'Respect'. Een belangrijk boegbeeld op dit gebied is oud-basketbalprof Henk Pieterse, die een bijzondere basketbalclinic verzorgt. "Het is mijn levensmissie geworden om respect tussen mensen te vergroten en pesten te elimineren. Als vijftienjarige jongen was ik al twee meter lang, maar woog slechts vijfenzestig kilo. Hier werd ik op school mee vernederd. Pas toen ik ging basketballen werd ik als mens gezien, en niet alleen als lange slungel. De sport heeft mij gered en sinds mijn carrière voorbij is, ga ik het hele land door om clinics te geven waarbij ik via sport en woord mijn boodschap van respect overbreng. De kinderen reageren positief, ze houden ook van de structuur die ik in mijn clinic heb. Brug naar de Brugklas sluit goed op mijn boodschap aan is een mooi project om aan mee te werken."

Meer berichten