Foto: AM

Bouw Gasthuiskwartier van start

DEN BOSCH - De bouw van de eerste woningen in het Gasthuiskwartier in Den Bosch is donderdag 24 mei officieel van start gegaan. Onder toeziend oog van toekomstige bewoners en wethouder Eric Logister gaven projectontwikkelaar AM en bouwer Heijmans het startschot voor de bouw van twintig woningen en 23 appartementen.

De eerste fase van het Gasthuiskwartier wordt gerealiseerd op de hoek van de Zuid-Willemsvaart en het Kardinaal van Rossumplein. Daar worden woningen ingebed tussen de (Rijks)monumenten die karakter geven aan de nieuwe woonlocatie. De eerste fase omvat twaalf stadswoningen, vijf herenhuizen, drie stadsvilla's en drie kleinschalige appartementengebouwen. Nadat de verkoop in september 2017 geopend werd, waren alle woningen snel verkocht. Een appartement is nog beschikbaar. De woningen in de eerste fase worden naar verwachting vanaf eind 2019 opgeleverd.

Duurzaam
Bijzonder is het hergebruik van de kelder van het voormalige ziekenhuis. Die wordt getransformeerd naar een ondergrondse parkeerkelder voor de bewoners. Daardoor kunnen op het nieuwe kelderdek groene stadstuinen worden ingericht. De woningen en appartementen krijgen triple beglazing en zonnepanelen. Vanwege het historische binnenstadgezicht worden deze uit het zicht geplaatst. Daarnaast krijgen de appartementen een warmtepomp voor verwarming en koeling.

Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt de komende jaren in verschillende fasen getransformeerd naar een woon-, winkel- werk- en verblijfsgebied. Meer info staat op de website van het Gasthuiskwartier.

Meer berichten