Foto: Rob Steinmetz

Hartveilige buurt

ROSMALEN - Rosmalenaar Paul Wiggers is met buurtgenoten een inzamelingsactie gestart om zijn straat en de buurt rondom Brabanthoeven hartveiliger te maken. Via crowdfunding willen ze geld verzamelen om een AED (automatische externe defibrillator) in de buurt te krijgen.

Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED's in het land, terwijl meer AED's in de buurt de overlevingskans bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis aanzienlijk vergroot. BuurtAED.nl is een initiatief van Philips en De Hartstichting met als doel om meer AED's beschikbaar te hebben in Nederland. Via het crowdfunding platform kunnen buren samen geld inzamelen voor een AED en zo hun buurt hartveiliger maken.

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED's nodig. Op dit moment zijn er ongeveer 12.000 AED's aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU, terwijl er naar schatting 100.000 AED's verspreid door Nederland hangen. Probleem met deze AED's is dat het onbekend is waar ze hangen en wie ze beheert. Bovendien hangen lang niet alle AED's op plekken die 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Daarom bouwt de Hartstichting samen met ruim 450 partners aan een duurzaam netwerk van burgerhulpverleners en AED's. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered.

De crowdfundactie van Paul Wiggers en zijn buurtgenoten voor een AED in de Brabanthoeven is te vinden op de website van BuurtAED.nl.

Meer berichten