Foto: Google Streetview

Leveronderzoek bij JBZ snel en pijnloos met fibroscan

DEN BOSCH - Het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt sinds kort over een fibroscan; een apparaat waarmee artsen de hoeveelheid littekenweefsel in de lever kunnen meten, zonder in de lever te hoeven prikken of snijden. Op die manier kan het apparaat snel en pijnloos leveronderzoek doen.

Een fibroscan is een belangrijk onderzoek voor mensen met een chronische leverontsteking (hepatitis). Het werkt met geluidsgolven, net als een echoapparaat. Soms kan een fibroscan in de plaats komen van een onderzoek waarbij de lever aangeprikt wordt (leverpunctie). De fibroscan is pijnloos en er is geen kans op complicaties. Ook is er geen dagopname voor nodig zoals bij een leverpunctie. Het onderzoek duurt hooguit tien minuten en daarna gaat de patiënt meteen weer naar huis. Patiënten moesten voorheen voor een fibroscan naar een ziekenhuis buiten de regio reizen.

Opnieuw een doorverwijzing
Dat het Jeroen Bosch Ziekenhuis een fibroscan heeft aangeschaft, is niet toevallig. Het ziekenhuis is in 2012 gecertificeerd als Hepatitis Behandelcentrum. De fibroscan is een steeds belangrijker onderdeel geworden van de diagnostiek bij de hepatitis C en andere leverziekten. Hepatitispatiënten die vroeger een 'ouderwetse' behandeling hebben gehad en niet genezen zijn, kunnen hun huisarts vragen om een doorverwijzing naar het Hepatitis Behandelcentrum. Dat geldt ook voor patiënten bij wie de behandeling destijds te veel bijwerkingen gaf.

Meer berichten