Je zou het een zomerse biatlon kunnen noemen; een combinatie van lopen en zwemmen. De Vughtse sportclubs De Dommelbaarzen en Prins Hendrik houden samen de eerste Vughtse zwemloop.
Je zou het een zomerse biatlon kunnen noemen; een combinatie van lopen en zwemmen. De Vughtse sportclubs De Dommelbaarzen en Prins Hendrik houden samen de eerste Vughtse zwemloop. (Foto: )

Lopen en zwemmen; Vughtse sportclubs pakken zich samen

VUGHT - De Dommelbaarzen houdt zondag 9 september in de IJzeren Man in Vught de zevende Zwemrace. Voor het eerst werkt de Vughtse zwemvereniging daarvoor samen met sportclub Prins Hendrik en wordt een zwemloop aan het evenement toegevoegd. Met die samenwerking is de eerste Vughtse Zwemloop een feit.

In Vught zijn opmerkelijk veel sportverenigingen: bijna alle sporten zijn binnen de gemeentegrenzen te vinden en daar wordt door de inwoners veel gebruik van gemaakt. Minder frequent is samenwerking tussen clubs om combinatiesporten en combinatiesportevenementen te organiseren. Atletiekvereniging Prins Hendrik en zwem- en polovereniging de Dommelbaarzen besloten de handen ineen te slaan en een 'zwemloop' te organiseren, om in te springen op de toenemende behoefte aan combinatiesportevenementen.

Zwemmen en hardlopen
Bij een zwemloop, de naam zegt het al, wordt er eerst een stuk gezwommen en daarna hardgelopen. "Er zijn in Nederland meerdere zwemlopen, maar nog nooit was er een zwemloop in Vught", zegt Hennij Oldenhave, voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie van Prins Hendrik. "Een aantal van onze leden is niet alleen bezig met hardlopen, maar houdt zich ook bezig met andere disciplines, waaronder dus bijvoorbeeld zwemmen."

"We zagen dat en wilden daar in wedstrijdverband iets mee doen", vult Annet Nimeijer aan. Zij is de voorzitter van de IJzeren Man Zwemrace organisatie, een onderdeel van de Dommelbaarzen dat dit jaar voor de zevende keer in de naoorlogse geschiedenis een openwaterwedstrijd in de IJzeren Man organiseert.

Expertise van Prins Hendrik
Annet vervolgt: "We hebben in het weekend van 9 september een officiële openwaterwedstrijd gepland, waarvoor alle noodzakelijke randvoorwaarden toch al werden georganiseerd in en rondom het water. Wat lag er meer voor de hand dan de wens van een zwemloop gestalte te geven. Prins Hendrik heeft volop expertise als het gaat om het organiseren van loopevenementen. De rest was een kwestie van slim combineren zodat de zwemlopers en de openwaterzwemmers elkaar niet tegen zouden komen in het water".

Meer berichten