De vier acteurs als dragqueens laten zien dat toneel een interessante vorm is om in korte tijd veel duidelijk te maken. Foto: Arjan Boes
De vier acteurs als dragqueens laten zien dat toneel een interessante vorm is om in korte tijd veel duidelijk te maken. Foto: Arjan Boes (Foto: Arjan Boes)

Lezersactie: win kaarten voor 'Four Drags and a Funeral'

DEN BOSCH - Komedie Four Drags and a Funeral van Productiehuis De Verbinding uit Haarlem komt naar de Den Bosch toe. De vrolijke 'feel good voorstelling' is zaterdag 26 mei in de Verkadefabriek te zien, een komedie van Jos Ahlers over familie, liefde, loyaliteit en bingo.

Het verhaal is even bizar als hilarisch. Vier Amsterdamse dragqueens hebben een bijzondere opdracht en reizen daarvoor af naar Zeeland. Het vijfde lid van hun clubje is onverwacht overleden en de vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als man, maar als de 'Bingo-keizerin van Amsterdam' het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk van zijn streng gereformeerde geboorteplaats is een kleine barrière.

Maar wat in Amsterdam nog een briljant idee leek, blijkt toch niet zo eenvoudig. Zeker wanneer de moeder van de overledene die nacht ook nog eens de kerk binnenkomt. De vrije productie van het Haarlemse Productiehuis De Verbinding is bezig aan een landelijke tournee. De makers ontvingen na de eerste serie voorstellingen veel verzoeken om een reprise te doen, daarom reist het gezelschap langs een aantal steden in het land.

Dragqueens zetten aan tot nadenken
Het thema van deze voorstelling is: een deel van je familie krijg je cadeau bij je geboorte, een ander deel kies je zelf. Welk deel is dan je echte familie? En mag je die vraag eigenlijk wel stellen? Met de landelijke tournee wil Productiehuis De Verbinding bijdragen aan de bewustwording van het 'anders zijn' dan de norm. De kleurrijke cast (vier acteurs in prachtige jurken) wint het publiek voor zich in deze bijzondere, boeiende en interessante avond. De voorstelling leidt tot het beter bespreekbaar maken van thema's als ongelijkheid, vooroordelen, geloof en homoseksualiteit. De vier acteurs als dragqueens laten zien dat toneel een interessante vorm is om in korte tijd veel duidelijk te maken en zetten het publiek aan tot, al is het maar heel kort, overdenkingen over de bovengenoemde thema's.

Lach en een traan
"We vinden het belangrijk om dit stuk vaker te spelen en te laten zien dat het leven niet altijd als vanzelfsprekend is. Soms doet de omgeving, of de situatie waar je in leeft, onbewust, of juist bewust een beroep op je om een keuze te maken, terwijl je eigenlijk helemaal die keuze niet wil of kan maken. Het publiek daar ook om laten lachen is ons doel. De voorstelling is er dan ook een met een lach en een traan," aldus schrijver Jos Ahlers.

Stadsblad Den Bosch mag tien keer twee kaarten weggeven aan lezers. Stuur om kans te maken voor zondag 20 mei een mail naar redactie.stadsblad@persgroep.nl onder vermelding van 'Four drags'.

Meer berichten