Erik Verhoeven steekt in de vier maanden van de aspergeoogst ongeveer 1 miljoen aspergestengels. "Met onze zoon Edwin in het bedrijf telen we al vier generaties asperges, de mooiste groente om mee te werken."
Erik Verhoeven steekt in de vier maanden van de aspergeoogst ongeveer 1 miljoen aspergestengels. "Met onze zoon Edwin in het bedrijf telen we al vier generaties asperges, de mooiste groente om mee te werken." (Foto: Lisette Broess)

Asperges van de grond tot de mond

CROMVOIRT - "Asperges zijn niet alleen een seizoensgroente, maar vooral ook een gevoelsgroente." De Cromvoirtse aspergekweker Erik Verhoeven is dol op het 'witte goud' waar hij al vijfenveertig jaar mee werkt. "Het karakter van de teelt van asperges vind ik nog steeds leuk, evenals het contact met de klant."

Door Lisette Broess-Croonen

"Mijn vader begon bij toeval met het telen van asperges. Door ongeluk raakte zijn boerenbedrijf failliet na ziektes bij zowel de varkens als de koeien. Mijn moeder zei toen 'Waarom zet jij geen asperges, die vind je zo lekker'. Als jongetje van tien jaar hielp ik al met het omploegen van de grond. De eerste keer was ik vooral al het lummelen en kreeg ik een klap van mijn vader omdat het veld er niet uitzag. Sindsdien rijd ik zo recht als een liniaal."

Zin in voorjaar, zin in asperges
"Het planten van de groente ging toen nog met de hand, evenals het schillen", vervolgt Erik. "Ik werk gelukkig graag met de grond en in de grond. We hadden in die tijd allerlei soorten groenten, maar ik gaf alleen iets om de asperges. Het is een echte gevoelsgroente. Na de winter hebben mensen zin in het voorjaar en daar horen asperges bij. Pasen is een belangrijk weekend voor de aspergeteelt. Vorig jaar was het mooi weer. We waren om vier uur 's ochtends opgestaan om de asperges te schillen en deze geschilde asperges waren al om twaalf uur uitverkocht. Dit jaar waren we nog eerder opgestaan, maar lag er een pak sneeuw met Pasen en dat betekende dat we maar de helft verkochten van het warme jaar ervoor. Mensen associëren asperges echt met mooi weer."

Vier generaties Verhoeven
Uiteindelijk werd de asperge de broodwinning van het bedrijf. "Ik kwam zelf in 1986 officieel in de maatschap en nu zit sinds kort onze zoon er ook bij. Mijn opa deed ook al aan asperges, alleen niet op grote schaal. Dat is dus vier generaties Verhoeven in de asperges. De oogst en verkoop van asperges vind plaats van maart tot juni. In die maanden moeten we financieel genoeg verdienen voor een jaar. Maar dat betekent niet dat we de rest van het jaar niets te doen hebben. Van juli tot september herstelt de plant zich. Na al het steken is de energie van de asperge, de brix, helemaal op en die moet hersteld worden. Dit is het belangrijkste seizoen, want in deze periode moet de plant goed verzorgd worden. In de winter gaat de natuur in rust en wij als kwekers ook, maar in januari beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen al weer. Sinds 1992 hebben we vloerverwarming onder de asperges en daardoor kunnen we al vroeg gaan steken."

Eerste biologische asperges
"In totaal verkopen we gemiddeld per jaar ongeveer 1 miljoen stengels", legt Erik uit.  "De gezondheid van mijn voeding vind ik daarbij het belangrijkste. Mijn eten komt bij mensen in de mond en hun gezondheid is dus mijn verantwoordelijkheid. Sinds 2000 zijn we bezig om de biologisch dynamische kant op te gaan en dit jaar hebben we de eerste biologische asperges van Nederland geplant. De kennis van vroeger passen we nu toe op de teelt van onze asperges. Geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar een gezonde en lekkere groente die op natuurlijke wijze geteeld is. En daar zijn we trots op!"

Meer berichten