Alle abonnementsconcerten en andere activiteiten zijn terug te vinden in de nieuwe seizoensbrochure. Die kan besteld worden via de website www.philharmoniezuidnederland.nl die verder ook alle relevante informatie bevat.
Alle abonnementsconcerten en andere activiteiten zijn terug te vinden in de nieuwe seizoensbrochure. Die kan besteld worden via de website www.philharmoniezuidnederland.nl die verder ook alle relevante informatie bevat. (Foto: Simon van Boxtel)

Lustrum philharmonie zuidnederland

REGIO - Op 3 september 2013 vond de eerste ontmoeting plaatst tussen alle musici, stafleden en intendant Stefan Rosu van wat dat seizoen vorm moest krijgen als philharmonie zuidnederland. Het jongste professionele symfonieorkest van Nederland kijkt met trots terug op de eerste vijf jaren. Een succes dat ze ook te danken heeft aan haar kleurrijke verleden.

Het Limburgs Symfonie Orkest, Het Brabants Orkest en philharmonie zuidnederland beschikt over 200 jaar orkestervaring. Een rijke geschiedenis én een bodem aan kennis en kunde om op door te groeien. Het orkest kijkt dan ook met vertrouwen vooruit naar wat komen gaat. Het komend seizoen, 2018-2019, is daar een blauwdruk van.

Ook voor Den Bosch
Naast jaarlijks terugkerende evenementen draagt philharmonie zuidnederland bij aan regiogebonden activiteiten die een eenmalig karakter hebben zoals in het seizoen 2018-2019 de viering van het 700-jarig bestaan van het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Sint Janskathedraal in Den Bosch. Samen met Cappella Pratensis, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Schola Cantorum Puerorum staat philharmonie zuidnederland stil bij de bewogen historie van dit oecumenische broederschap waar onder anderen Jheronimus Bosch en Willem van Oranje lid van waren.

Een ander aspect van het regionale beleid dat onlosmakelijk met philharmonie zuidnederland verbonden blijft, is die van de banden met de amateurmuziek en de talentontwikkeling. Dat uit zich niet alleen in de veelgeprezen HAFA-concerten die ook dit seizoen weer op het programma staan, maar ook in de bijdragen aan de Orkestacademie van het Conservatorium van Maastricht, de Nationale Master Orkestdirectie, het Koorproject, de Brabantse strijkers- en blazersdagen en de samenwerking met het Euregio Jeugd Orkest en het Prinses Christina Concours.

In eerste plaats voor Brabant, Limburg en Zeeland
Hoewel het de ambitie van philharmonie zuidnederland is om zich te ontwikkelen tot één van de meest vooraanstaande orkesten van Nederland en ook op internationaal niveau mee te spelen, zal het orkest nimmer uit het oog verliezen dat het in de eerste plaats bestaat voor de inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dat brengt een verantwoordelijkheid met zich mee die het orkest graag vervult. Vandaar dat er elk seizoen veel ruimte is voor activiteiten die raken aan de muziekbeleving in de regio zoals Musica Sacra, Limburgse Kerst, Opera op de Parade, het Liberation Concert in Margraten en natuurlijk de nieuwjaars- en carnavalsconcerten. Ook de jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion behoren hiertoe. Het doel is daarbij altijd om het toegankelijk te maken en de kwaliteit te waarborgen.

Meer berichten