Patissierstudent Frenk Langenhuijsen haalde tijdens de MBO vakwedstrijd van Skills Heroes de bronzen medaille. Hij wist het thema 'Amsterdam streetart' goed te gebruiken in zijn heerlijke creaties.
Patissierstudent Frenk Langenhuijsen haalde tijdens de MBO vakwedstrijd van Skills Heroes de bronzen medaille. Hij wist het thema 'Amsterdam streetart' goed te gebruiken in zijn heerlijke creaties. (Foto: Lisette Broess)

Brons voor Berlicumse student patissier tijdens Skills Heroes

BERLICUM - Als tiener begon Frenk Langenhuijsen (19) al met het bakken van taarten en een opleiding tot patissier was het logische gevolg. Met succes, want tijdens de 'Skills Heroes', een landelijke wedstrijd voor MBO scholen in verschillende vakken, leverde hem brons op.

Door Lisette Broess-Croonen

"Bakken is echt mijn ding." aldus de student van het Summa College in Eindhoven. "Aan het einde van mijn basisschooltijd maakte ik al taarten voor familie en vrienden en werkte ik veel met marsepein. Als vervolgopleiding was er dan ook maar één optie. Ik vind het ontzettend leuk om lang bezig te zijn met iets waar mensen blij van worden, zoals een bruidstaart of verjaardagstaart. Ook werken met chocolade vind ik erg leuk."

Amsterdamse grachtenpandjes
Voor de wedstrijd 'Skills Heroes', moest de Berlicummer enkele dagen op een neer naar Zwolle. "In de halve finale was ik dagwinnaar geworden met onder andere een hagedis van marsepein. Voor de finale moesten we een dessert op bord maken en drie kleine koffiegarnituren. Op de ochtend van de finale hoorden we pas welke grondstoffen we mochten gebruiken. We hadden een uur om recepten te bedenken en daarna vijf uur om alles te maken. We wisten ook dat het thema 'Amsterdam street-art' was en daarom presenteerde ik mijn gerechten in een decor van Amsterdamse grachtenpandjes. Het waren echt wel lange, zware dagen en ik zag vooraf ook wel op tegen de finale." 

"Terugkijkend heb ik het gewoon goed gedaan en ik ben tevreden over het resultaat", vertelt Frenk. "Maar het kan natuurlijk altijd beter. Er zijn later nog wel meer wedstrijden waar ik aan mee wil doen, zoals het Nederlands Kampioenschap Gouden Gard. Maar nu eerst even rust en focussen op mijn diploma."

'Voor mezelf beginnen'
Dat hij verder wil met dit werk, staat voor Frenk in ieder geval vast. "Ik verkoop nu ook al taarten bij het bedrijf van mijn ouders, die een kookstudio en catering hebben. Maar voor een echt eigen bedrijf heb ik het nu nog te druk met school. Als ik mijn diploma heb, wil ik eerst ergens in loondienst gaan werken om meer nieuwe dingen te zien en te leren en ook om te sparen. Maar mijn droom is wel om uiteindelijk voor mezelf te beginnen en dan het liefst in het exclusievere segment, zoals dessertgebak."

Meer berichten