Arie Wolfert had nog niet eerder over het witte bussenplan gehoord, maar vind het een verhaal dat het verdiend om verteld te worden. "Een menselijk verhaal in moeilijke tijden".
Arie Wolfert had nog niet eerder over het witte bussenplan gehoord, maar vind het een verhaal dat het verdiend om verteld te worden. "Een menselijk verhaal in moeilijke tijden". (Foto: Lisette Broess)

Witte bussenplan verdient het om bekend te zijn

VLIJMEN/VUGHT - Een van de grootste reddingsacties van de Tweede Wereldoorlog was het witte bussen-plan van het Zweedse Rode Kruis. Onder de geredde gevangenen waren meer dan achthonderd Nederlanders en toch is het verhaal van de witte bussen relatief onbekend in Nederland. Reden voor Arie Wolfert om er een boek over te schrijven.

Door Lisette Broess-Croonen

Wolfert is oud-geschiedenisdocent van het Pierson College en sinds zijn pensioen vrijwilliger bij Nationaal Monument Kamp Vught, omdat hij dat verhaal aan de jeugd wil meegeven. "Op een gegeven moment vroeg de directeur van het museum, Jeroen van der Eijnde, mij om uit te zoeken wat het verhaal was van de enige Noor die in het kamp heeft gezeten, omdat hij wist dat ik een fascinatie heb voor Scandinavië en Noors spreek."

"Tijdens mijn onderzoek naar deze Sven Oftedal kwam ik onder andere te weten dat hij bevrijd was door de witte bussen", vervolgt Wolfert. "Dat was een term die mij helemaal niets zei en waar ik meer over wilde weten. Een familielid in Oslo gaf me een boek over die witte bussen en zo is het begonnen. Na een hoop onderzoek en veldwerk in Scandinavië ben ik gewoon begonnen met schrijven. Het verhaal breidde zich steeds meer uit en werd uiteindelijk een boek."

Achthonderd Nederlanders
Het boek 'Met witte bussen naar de vrijheid' vertelt over de actie van het Zweedse Rode Kruis, dat op initiatief van Noorwegen en Denemarken, de Scandinavische gevangenen uit de concentratiekampen haalt vóór de instorting van het Derde Rijk. "Dankzij een afspraak tussen de Zweedse Folke Bernadotte en de Duitse Himmler kon deze actie uitgevoerd worden. Voor de reddingsactie gebruikten ze bussen die ze wit schilderden en die werden voorzien van afbeeldingen van het Rode Kruis en de Zweedse vlag. Dan wisten de geallieerden dat ze deze niet moesten beschieten. In totaal zijn er meer dan vijftienduizend mensen gered, volgens andere berekeningen zelfs meer dan twintigduizend."

Wolvert vertelt verder: "In eerste instantie zouden ze alleen Scandinaviërs redden, maar later namen ze ook steeds meer andere mensen mee. Daaronder waren ook meer dan achthonderd Nederlanders, voornamelijk vrouwen. Onder hen waren ook mensen die eerder in Kamp Vught hadden gezeten en later naar Duitse kampen waren overgebracht. Dit waren vooral vrouwen die na de ontruiming van Kamp Vught naar Ravensbruck waren gebracht. Het was een gevaarlijke actie en het is een wonder dat er zoveel mensen zijn gered."

Menselijk verhaal
Hoewel Wolfert al langere tijd artikelen schrijft, was het werken aan een boek een nieuwe ervaring. "In 2015 ben ik begonnen en het is langzaam gegroeid tot het boek dat nu uitgegeven is. Ik ben met mijn vrouw meerdere keren naar Scandinavië geweest om met mensen te praten en musea te bezoeken die met dit verhaal te maken hebben. Het was voor mij een nieuw traject en ik weet nu ook dat je een boek niet alleen maakt. Er komt meer bij kijken dan je denkt, maar ik heb het met veel plezier gedaan. Ik wil graag dat dit verhaal bekend is. Het is een menselijk verhaal in moeilijke tijden en bewijst dat de veerkracht van mensen ontzettend groot kan zijn. Of ik nog een boek ga schrijven, sluit ik niet uit. Maar nu is het eerst tijd voor een pauze."

Meer berichten