De Freedom Ride van 2017 trok door het Limburgse landschap en maakte een stop bij het Duitse militaire begraafplaats bij Ysselsteyn. Dit jaar staat een Brabants parcours op de rol.
De Freedom Ride van 2017 trok door het Limburgse landschap en maakte een stop bij het Duitse militaire begraafplaats bij Ysselsteyn. Dit jaar staat een Brabants parcours op de rol. (Foto: Brechtje Jansen)

Lars Boom rijdt Freedom Ride vanuit Den Bosch

DEN BOSCH - Profrenner Lars Boom is dit jaar ambassadeur van de Freedom Ride. De Brabander is daarmee het gezicht van de wielertocht op zaterdag 5 mei die start en finisht in Den Bosch, waarbij fietsen in vrijheid centraal staat.

Naar verwachting stappen meer dan duizend mensen op Bevrijdingsdag op de racefiets om gezamenlijk 120 kilometer af te leggen door Brabant. Onderweg passeert het peloton plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Ook Brabanders Steven Kruijswijk en Stef Clement doen mee met de Freedom Ride, die start en finisht bij het Bevrijdingsfestival in Den Bosch.

Verhalen in leven houden
De Freedom Ride is in 2016 voor het eerst gereden. De tocht is ontstaan om de maatschappelijke thema's vrede en vrijheid op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Wielerploeg Team LottoNL-Jumbo nam daarom in samenwerking met de stichting Waardering Erkenning Politie het initiatief om jaarlijks op 5 mei langs een deel van de Liberation Route Europe te fietsen, een internationale herdenkingsroute die in negen Europese landen op toegankelijke wijze verhalen uit de bevrijdingsjaren 1944 en 1945 levend houdt.

Ambassadeur Lars Boom kijkt uit naar 5 mei: "Het is natuurlijk prachtig om op deze manier door mijn oorspronkelijke trainingsgebied te kunnen fietsen. Het Brabantse landschap is schitterend om te doorkruisen en deze tocht voegt daar wel een unieke dimensie aan toe."

Door Fort Isabella
Naast reguliere wielerliefhebbers zijn ook veteranen, politiemensen en bekende Nederlanders erbij. Zo staan Joop Zoetemelk en Jan Janssen aan de start. Oud-burgemeester Ton Rombouts rijdt niet alleen mee maar is ook een van de sprekers tijdens een ceremonie halverwege de tocht. Op de terugweg richting Den Bosch wordt nog langs Nationaal Monument Kamp Vught gefietst en door een museumhal van Fort Isabella.

Meer info staat op de website van de Freedom Ride.

Meer berichten