De Petruskerk, van kerk tot ontmoetingscentrum.
De Petruskerk, van kerk tot ontmoetingscentrum. (Foto: Lisette Broess)

Kerk wordt paradepaardje van Vught

VUGHT - Eindelijk was het afgelopen weekend zover. Ontmoetingscentrum DePetrus werd officieel geopend en de Vughtenaren konden met eigen ogen zien wat er van de monumentale kerk in het centrum van het dorp was geworden.

Door Lisette Broess-Croonen

De reacties waren stuk voor stuk positief. De bezoekers waren blij verrast door de ruimte en het licht in het gebouw, waar nu de bibliotheek, het Vughts Museum, de Wereldwinkel, ABZ (Anders Bezig Zijn) en Welzijn Vught hun onderkomen hebben gevonden. Dertien jaar nadat een paar Vughtenaren zijn opgestaan om een nieuwe invulling aan de Petruskerk te geven en het gebouw zo te behouden voor Vught, was het moment dan daar. Burgemeester Van de Mortel verrichte vrijdagavond de officiële opening en gaf daarmee het startsein voor een feestweek met tal van activiteiten. Alleen al in het weekend kwamen duizenden mensen een kijkje nemen. Afgelopen zondag werd de opening gevierd met het evenement 'Proef Vught'. De winkels waren open en verschillende Vughtse gezelschappen presenteerden zich op een podium voor de kerk. Mede dankzij het schitterende lenteweer was het een geslaagde dag.

Paradepaardje en huiskamer van Vught
Volgens Jan Slegers, voorzitter van Stichting Ontmoetingscentrum DePetrus, is DePetrus het nieuwe paradepaardje van Vught. "Nog nergens in Nederland hebben we in een kerkgebouw zo'n combinatie van partijen gezien. De bibliotheek is dominant aanwezig, maar alle kasten zijn verrijdbaar en kunnen aan de kant geschoven worden als er een evenement is. De BV zal jaarlijks zes evenementen plannen en de Stichting zelf en de bewoners van de kerk zullen ook activiteiten hebben. We staan nu op het beginpunt van de ontwikkeling van dit ontmoetingscentrum. Het centrum is er niet alleen voor de bewoners, maar voor álles wat in Vught actief is. Het is de huiskamer van Vught."

Vughts Museum
Tussen de kasten van de Bieb zijn de voorwerpen van het Vughts Museum te zien, met onder andere een nagebouwd straatje uit het Vught van vroeger. Op het oude Priesterkoor is de wisselende tijdelijke tentoonstelling van het Vughts Museum te zien. Daar is nu de interactieve tentoonstelling '150 jaar spoor in Vught' waarbij je spelenderwijs de vloek en zegen van het treinverkeer door Vught verkent. Deze tentoonstelling is tot en met 30 juni te zien.

DePetrus zal dagelijks geopend zijn, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten