Grote grazers verlaten het Kanaalpark

DEN BOSCH - De Konikpaarden en een deel van de Rode Geuzen uit het Kanaalpark zijn verhuisd naar de Koornwaard. Deze maasuiterwaard van Natuurmonumenten ten noorden van het Kanaalpark is daarmee deel van het begrazingsgebied geworden en is er meer ruimte voor de dieren en de natuur.

De uiterwaard is ongeveer 25 hectare groot en biedt ruimte voor twee kleine haremgroepen Konikpaarden en twaalf Rode Geus runderen. De dieren leven zomer en winter buiten en zorgen voor een gevarieerd gebied. Doordat ze met relatief weinig dieren in het gebied leven, eten de dieren in de zomer niet alles op. Zo ontstaat er ruimte voor bloemen, insecten en vogels. In de winter eten de dieren de restjes op en voorkomen ze dat de uiterwaard dicht groeit. Dat is nodig voor de doorstroming bij hoog water.

Hond is welkom aan de lijn
De Koornwaard is vrij toegankelijk voor wandelaars. Ook de hond is welkom, maar wel aan de lijn. Houdt afstand tot de dieren, ongeveer 25 meter. En aai en voer de dieren niet. Daar worden ze opdringerig van en dat is gevaarlijk voor bezoekers.

Het Kanaalpark en de Koornwaard zijn onderdeel van een pilot project van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Den Bosch en Natuurmonumenten. In deze pilot werken we in een aantal jaren toe naar een kostenneutraal beheer. Dit doen we door de inzet van vrijwilligers en de verkoop van vlees uit de natuur. Stadsboerderij Eyghentijds en FREE Nature beheren de gebieden met de grote grazers.

Vrijwilligers gezocht
Om het Kanaalpark en de Koornwaard nog mooier te maken, is de gemeente op zoek naar vrijwilligers. Van parkwachters tot toezichthouders en natuurgidsen. Daartoe houdt de gemeente zaterdag 21 april van 10.00 tot 12.00 uur een voorlichtingsbijeenkomst op stadsboerderij Eyghentijds aan de Lunerkampweg 5 in Rosmalen. Voor meer informatie kan men mailen naar FREE nature.

Meer berichten