Rosmalenaar Bricio d'Onofrio vertrekt bijna naar Detroit om met zijn teamgenoten deel te nemen aan het wereldkampioenschap First Tech Challenge. Hiervoor hebben de jongens eigenhandig een robot gebouwd en geprogrammeerd die verschillende taken moet uitvoeren.
Rosmalenaar Bricio d'Onofrio vertrekt bijna naar Detroit om met zijn teamgenoten deel te nemen aan het wereldkampioenschap First Tech Challenge. Hiervoor hebben de jongens eigenhandig een robot gebouwd en geprogrammeerd die verschillende taken moet uitvoeren. (Foto: Lisette Broess)

Rosmalenaar met robot naar WK

ROSMALEN - Eind april start voor Rosmalenaar Bricio d'Onofrio de finale van een bijzonder project. Met vier andere leden van een speciaal team van de opleiding technicus mechatronica aan het Summa College, gaat Bricio naar Amerika voor het wereldkampioenschap First Tech Challenge.

Door Lisette Broess-Croonen

Bricio (19) zit in het tweede jaar van zijn opleiding en besloot aan een buitenschools project mee te doen om een robot te bouwen en programmeren. "In november zijn we begonnen en hebben we de taken binnen ons team verdeeld. Pim en ik werken aan de grijpers, Peter en Sven maken de basis waarop de robot gebouwd is en Jeroen is verantwoordelijk voor het programmeren van de robot. Er is veel tijd in gaan zitten waarbij af en toe ook flink gevloekt is, maar het resultaat is mooi geworden."

Winst was illusie
"We zijn in Italië naar de Europese Kampioenschappen geweest", vervolgt Bricio, "en hebben daar een verrassend goed resultaat gehaald. We hebben de Design Award gewonnen en werden derde in de wedstrijd. Met de totale puntentelling werden we tweede in het algemeen klassement. Eigenlijk dachten we dat we hadden gewonnen, maar de scheidsrechters hadden verkeerd geteld en dus werden we tweede. Dat was wel erg zuur."

Na de jetlag samenwerken
Dankzij het goede resultaat in Italië mag de groep nu naar het wereldkampioenschap in Detroit. "Het kostte wat moeite, maar we hebben al het geld bij elkaar kunnen sprokkelen met dank aan een aantal sponsors en onze school, die heel erg blij met ons is. We vertrekken op 22 april en na een paar dagen bijkomen van de jetlag, hebben we vier dagen lang de wedstrijd. Dat worden wel zware dagen, maar we hebben er natuurlijk heel erg veel zin in. Tijdens de wedstrijden moeten er verschillende opdrachten vervuld worden waarbij je steeds samen met een ander team tegen nog twee andere teams werkt. Een goede samenwerking is daarbij belangrijk."

'Wat hij kan, kan hij goed'
De robot is door de jongens helemaal zelf gebouwd. "We hebben alles zelf gedaan, van het ontwerp tot het 3D printen, het lassen en programmeren. Niemand heeft ons geholpen. Voor de wedstrijd moet de robot stabiel op een plaat kunnen staan, autonoom een blok kunnen oppakken en wegzetten, met blokken een zo hoog mogelijke stelling bouwen en een pop buiten het veld brengen. Dat laatste kan onze robot helaas niet. Vorig jaar hadden we een robot die alles kon, maar wel minder goed. Nu hebben we een robot die niet alles kan, maar wat hij kan, doet hij heel erg goed. Hij werkt zelfs beter dan we verwacht hadden. Buiten de wedstrijd hebben we niets aan de robot. Deze wedstrijd is vooral bedoeld om er iets van te leren en niet om een robot te maken die de wereld kan veranderen."

Meer berichten