Foto ter illustratie
Foto ter illustratie

Elektrisch OV groeit

DEN BOSCH - Het openbaar vervoer in Den Bosch is sinds april weer een stuk duurzamer geworden, met de toevoeging van negen elektrische bussen die rijden op lijn 8 en 9. De bussen zijn stiller, uitstootloos en rijden op groene stroom. Ook hebben ze USB-oplaadpunten, WIFI en een extra in- en uitstapdeur. De provincie wil dat in 2025 alle bussen emissieloos rijden.

Volgens wethouder Jan Hoskam gaat Den Bosch verder waar het al zo'n tien jaar mee bezig is: "Mobiliteit staat voor ongeveer 30% van onze klimaatopgave. Daarom werken we met de provincie Noord-Brabant en Arriva al sinds 2009 aan elektrisch busvervoer. Zo maakten we in Den Bosch verschillende vernieuwende projecten mogelijk. Met drie grote helemaal elektrische bussen in de stadsdienst was Den Bosch één van de eerste steden. Met deze uitbreiding zetten we nu weer een stap naar een klimaatneutrale gemeente."

De elektrische bussen laden overdag op bij het laadstation aan de halte Maasoever (eindpunt lijn 8 en 9). Het laden is daarmee verweven in de dienstregeling. Deze laad-methode is uniek in Nederland. Het laadstation bestaat uit twee laders, waarbij er altijd één bus aan het laden is en één bus de dienstregeling rijdt. De chauffeur zet op het eindpunt de bus aan de lader en wisselt zelf van bus. Door het 'snel-laden' gedurende de dag is er steeds voldoende capaciteit beschikbaar.

Meer berichten