Dansdocent Ali Armin in tangopose. Voor de liefhebbers van dans verzorgt hij zondag 8 april van 17.00 tot 22.00 uur tangodansen bij De Muzerije aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch. De toegang kost 7 euro. Daarna keren de tangosalons elke eerste zondag van de maand terug.
Dansdocent Ali Armin in tangopose. Voor de liefhebbers van dans verzorgt hij zondag 8 april van 17.00 tot 22.00 uur tangodansen bij De Muzerije aan de Hinthamerstraat 74 in Den Bosch. De toegang kost 7 euro. Daarna keren de tangosalons elke eerste zondag van de maand terug. (Foto: Ali Amin)

Vurige verleiding tango's bij El Corazon

DEN BOSCH - Hij ontvangt ons met charme in zijn dansschool El Corazon gevestigd in de Bossche Muzerije. De extraverte Ali Amin, sinds 1987 intensief bezig met de Argentijnse tango. Hij doceert: "Tango leren doe je op basis van letters uit 'het tango alfabet'." Met schwung demonstreert Ali met partner de eerste leerzame passen. Makkie. Dus de vloer op. Inschattingsfout: géén piece of cake!

Door Ad Pijnenburg

Ach, de eerste stappen maar toch. Om de aarzeling weg te nemen danst Ali met partner welk mooi eindresultaat je kunt bereiken. Een innig samenspel met prachtige lijnen in gesloten danshouding, bovenlichaam tegen elkaar en soms de benen innig verstrengeld. Dát maakt nieuwsgierig en geeft moed om uiteindelijk het hemelse Nirvana te bereiken.

Intimiteit en contact met danspartner
De Argentijnse tango is in de jaren 20 ontstaat in de sloppen- en buitenwijken van Buenos Aires en in het Montevideo van Uruquay. Hij werd ingevoerd door Afrikaanse en Europese immigranten die hun eigen muziek- en dansstijlen met elkaar vermengden. Hij kenmerkt zich, na een stevige basis, door een grote mate van improvisatie en blijft zich nog steeds ontwikkelen. Ali vertelt: "In 1998 richtte ik met Cocky de Vaal met succes El Corazon op, de eerste Bossche Argentijnse Tangoschool. Ik leer leerlingen de tango zoals die oorspronkelijk ontstond. De bovenlichamen zijn parallel en gesloten, de voeten verder van elkaar waarbij de partners zover naar voren leunen dat ze elkaar nodig hebben om hun evenwicht te behouden. De stijl is gericht op intimiteit, gevoel, muziekbeleving en contact met de danspartner."

Deze 'liefdesdans' was niet onomstreden. Men vond de dans vulgair en ordinair. Hij bleef lang met schaamte en geheimzinnigheid omgeven. In 1924 werd een' gekuiste' vorm van de tango ingevoerd en ontstond de ballroomtango. Onze eigen Malando Tango Orchestra verkreeg met de compositie Olé Guapa (1937) wereldfaam.

Kunst voor Máxima
Ali vervolgt: "Bij een bezoek van Màxima en Willem-Alexander aan Den Bosch danste veertig dansparen van El Corazon in de afgesloten Triniteitstraat een tangovoorstelling. Toen Màxima en Willem-Alexander door de enthousiast dansende tangoparen reden opende zij het raampje en riep: 'God Bless you , thank you'. Ik schilderde ook een prachtig mensgroot schilderij van Alexander en Màxima in een pikante maar beschaafde tango pose en stalde het opzichtig in de Triniteitstraat. Maxima was onder de indruk en onder begeleiding van journalisten en NOS mocht ik mijn kunstwerk later aan het paar aanbieden".

Ali's Tangosalon verzorgt vanaf zondag 8 april en verder elke eerste zondag van de maand een mix van de beste tango's op de dansvloer.

Meer berichten