Medewerkers Anja en Willeke staan samen met de vrijwilligers klaar voor de ouderen die de dagbesteding aan de Repelweg bezoeken. Op deze manier gaat Vivent de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen.
Medewerkers Anja en Willeke staan samen met de vrijwilligers klaar voor de ouderen die de dagbesteding aan de Repelweg bezoeken. Op deze manier gaat Vivent de strijd aan met eenzaamheid onder ouderen. (Foto: Lisette Broess)

Dagbesteding strijdt tegen eenzaamheid onder ouderen

VUGHT - In de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen, speelt in Vught de dagbesteding van Vivent een belangrijke rol. "Het samenzijn en de mantelzorgondersteuning zijn belangrijk. Met deze dagbesteding hopen we dat ouderen langer thuis kunnen wonen en minder eenzaam zijn."

Door Lisette Broess-Croonen

Medewerkers Anja en Willeke begroeten de ouderen die deze dag binnenkomen bij de dagbesteding aan de Repelweg. "Wanneer iedereen zit, beginnen we de dag met koffie of thee en het doornemen van de krant. Het is niet zoals vroeger dat we alles klassikaal voorlezen, maar we bespreken wel samen de interessante items, met als het kan eigen inbreng van de cliënten. Daarna gaan we meestal wat bewegen of wandelen. Het is geen verplichting, maar we stimuleren de mensen wel om mee te doen. We hebben dan ook meteen de kans om te signaleren of er meer hulp nodig is. We eindigen de ochtend met wat vrije tijd, waarbij we zoveel mogelijk sociale interactie proberen te krijgen. Na de warme lunch, kunnen de ouderen even rusten voordat de laatste activiteit begint. Dat is normaal gesproken iets creatiefs of een geheugenspel. Om vier uur worden ze dan opgehaald door de Seniorenbus, die ze in de ochtend ook gebracht heeft."

Geen thuiszorg, wel behoefte aan sociaal contact
"Bij alles wat we doen is er echt aandacht voor de individuele persoon en wordt diens achtergrond ook meegenomen. Per persoon wordt er gekeken hoeveel dagdelen iemand kan komen. Mensen komen deels op eigen initiatief en worden deels doorgestuurd. Het zijn wel allemaal ouderen die extra zorg nodig hebben. Omdat er een zorgprofessional bij is, moet er wel een indicatie zijn. We willen graag mensen bereiken die nog geen thuiszorg hebben, maar die wel behoefte aan het sociale hebben."

Waardevolle vrijwilligers
De aanwezige ouderen zijn in ieder geval positief. "Ik kom hier al vanaf het begin en ik wil niet anders meer. Ik kom zelfs als ik ziek ben, vier dagen in de week. Ik blijf niet thuis hoor. Ik ben zo gelukkig hier met alle mensen om me heen." Naast de twee medewerkers, zijn er ook een stagiaire en vrijwilligers om de ouderen te helpen. "We hebben vrijwilligers met verschillende achtergronden. Zij zijn heel erg waardevol voor ons en horen er echt bij."

Meer berichten