De Vughtse 'Bierista' Uwe Kalms heeft samen met horeca-ondernemers en slijter aan het Moleneindplein de handen ineen geslagen om een bier te brouwen. Het resultaat; het Moleneind, 'made in Vught'.
De Vughtse 'Bierista' Uwe Kalms heeft samen met horeca-ondernemers en slijter aan het Moleneindplein de handen ineen geslagen om een bier te brouwen. Het resultaat; het Moleneind, 'made in Vught'.

Vughtse brouwtraditie herleeft weer

VUGHT - De laatste Vughtse molen werd in 1919 afgebroken en 1920 werd er de laatste brouwerij gesloten. Alleen het Moleneindplein en de Brouwerijlaan zijn vandaag nog stille getuigen van deze tijd. Nu, bijna 100 jaar later, slaan Vughtse ondernemers de handen in elkaar om een bier te maken die de tradities van zowel molenaars als brouwers in Vught laat herleven.

Sinds een jaar heeft Vught weer een eigen bier. Onder het bierlabel 'Vughts' brouwt de Vughtenaar Uwe Kalms bieren in zijn eigen kleinschalige brouwerij. Alle varianten zijn gerelateerd aan bekende delen of gebouwen van Vught. "Uwe had wel aan bekende delen van Vught gedacht zoals de IJzeren Man, de Isabella Kazerne, de Petrus Kerk en de Vughtse Heide. Maar hij dacht, zoals velen, niet aan het Moleneindplein", zegt Miranda Versace van De Slijter op het Moleneindplein.

Een mening die ook Eric van der Horst en Mike van de Sande, eigenaren van Brasserie Onder Ons, deelden. "En dat is erg jammer", voegt Mike toe. "Omdat toch juist hier op het Moleneindplein de laatste molen van Vught stond en er ook een brouwerij bij zat. De Brouwerijlaan is hier nota bene om het hoek!" De lokale ondernemers waren het snel eens. "Wij gaan Uwe vragen of hij samen met ons een bier voor het Moleneindplein zou willen brouwen", laat Miranda weten.

Molenaar was ook brouwer
"Een bier voor en door het Moleneindplein lijkt ook mij hartstikke leuk", zegt Uwe Kalms, brouwer en gediplomeerd biersommelier. Vooral omdat er heel veel historie van Vught bij komt kijken. En molenaars waren vroeger inderdaad ook vaak brouwers, omdat zij natuurlijk een grote deel van de basis ingrediënten van bier al in huis hadden. Daardoor waren 'molenaars bieren' meestal een mengeling van veel verschillende graansoorten. Een traditie die bijna compleet verdwenen is, omdat het een vrij kostbaar recept is. Vandaag de dag wordt in de eerste plaats gerst gebruikt om bier te maken. In de tweede plaats vooral tarwe om tarwebier, de Weizeners en Witbieren, te brouwen.

Stevig en complex
Uwe Kalms heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van de molenaars bieren en bedacht een recept waarbij hij niet minder dan vijf verschillende moutsoorten voor het nieuwe bier wilde gebruiken. Vanuit Miranda, Eric en Mike kwamen de waarden die het bier zouden bepalen. Een donker, stevig, kruidig en complex bier, maar als je het eenmaal hebt geproefd en hebt leren kennen en begrijpen, dan is het een heerlijke vriend op terras en in de kroeg, een echte Moleneindenaar.

Eerbetoon 
Na enkele testbrouwsels is nu het moment dat 'het Moleneind' bier met trots door de makers wordt gepresenteerd. "Wij zijn erg blij met het resultaat", zegt Mike van de Sande van Brasserie Onder Ons. Dat is ook de mening van de brouwer Uwe Kalms. "'Het Moleneind' is een initiatief vanuit het Moleneindplein, maar uiteindelijk een fantastisch bier voor heel Vught en een eerbetoon voor een traditie die in ons dorp helaas verloren is gegaan."

Meer berichten