Hanneke Welten, secretaris van de Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch.
Hanneke Welten, secretaris van de Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch. (Foto: Henk van Esch)

Samen zorgen voor veilige binnenstad

DEN BOSCH - "Als inwoner van Den Bosch moet je je veilig voelen in de binnenstad", stelt Hanneke Welten, secretaris van de Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch. Samen met de politie, gemeente en beveiligingsbedrijven werkt de ondernemersvereniging aan een veilig klimaat. "In vergelijking met steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht is Den Bosch een relatief veilige stad". Toch hebben ook de Bossche winkeliers regelmatig te maken met agressie en winkeldiefstal. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal (gemelde) misdrijven in binnenstad sinds 2014 consequent afneemt.

Door Peer van den Bouwhuijsen

Deze cijfers zeggen echter lang niet alles. Dion Luijten, woordvoerder van politie Oost-Brabant, vertelt dat deze ontwikkeling lastig te duiden is: "Is het inderdaad de bereidheid om aangifte te doen? De tijd? Of misschien omdat er meer preventieve maatregelen door ondernemers zijn genomen? Zeg 't maar… Vaak wordt winkeldiefstal alleen aangegeven als er een dief wordt gepakt, er een duidelijke daderindicatie is of er sprake is van diefstal van goederen met hele grote waarde of bijzondere buit." Foto: Hanneke Welten, secretaris van Ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch. 

Hanneke Welten: "Winkeliers hebben aangegeven dat de aangifte van misdrijven een grote drempel vormt. Soms zijn ze er een halve dag mee bezig. Door de politie wordt momenteel gekeken of de aangifte eenvoudiger kan. Daarnaast bleek dat het nummer van de politie moeilijk bereikbaar was, dit is inmiddels verbeterd."

De Bossche binnenstad heeft een aantal aandachtsgebieden als het gaat om veiligheid. In de Hinthamerstraat wordt extra toezicht gehouden omdat er veel klachten waren over geluidsoverlast, drank- en drugsgebruik en agressie. Welten vertelt daarover: "Winkeliers hielden de deur gesloten en hingen een briefje op: 'Als u iets wilt kopen, belt u dan a.u.b. even'. Dit gaat natuurlijk veel te ver. Inmiddels vindt er een betere handhaving plaats, bijvoorbeeld door structurele beveiliging en een alcoholtest bij het Inloopschip."

Preventie in burger
"Eind vorig jaar is gestart met het Binnenstad Preventieteam. Dit is een groep van vier agenten die in burger toezicht houden. Hiermee is gestart met de feestdagen (Sinterklaas en Kerst) en inmiddels worden er elke koopavonden door twee personen rondes gelopen. Het doel hiervan is de pakkans voor kleine criminaliteit vergroten en het gevoel van veiligheid verbeteren. Als iemand is gepakt voor winkeldiefstal kan er een collectief winkelverbod worden opgelegd."

Vorig jaar is het collectief winkelverbod weer opnieuw opgepakt samen met beveiligingsbedrijf Trigion. Het collectieve winkelverbod is een uitbreiding van het individuele winkelverbod, dat overal in Nederland wordt gebruikt. Als een overtreder voor één van de aangesloten winkels een verbod krijgt, mag hij ook in alle andere deelnemende zaken niet meer komen.

Zelf oogje in het zeil houden
Hoe kunnen winkelende Bosschenaren zelf bijdragen aan de veiligheid? De politie Oost-Brabant geeft als advies: "Als mensen verdachte personen zien of zelfs een winkeldiefstal zien plegen moeten ze natuurlijk meteen 112 bellen en proberen de dieven in het oog te houden. Denk daarbij aan opvallende signalementkenmerken, kentekens van voertuigen, vluchtrichting enzovoort. In elk geval kunnen ze winkelpersoneel attenderen op verdacht gedrag of diefstal. En het allermooiste is natuurlijk beeldmateriaal van verdachten."

Meer berichten