Haan in waterverf door de Syrische kunstenaar Elena Kukuy.
Haan in waterverf door de Syrische kunstenaar Elena Kukuy.

Galerie KuBra opent expositie 'Natuurlijk'

DEN BOSCH - Bij Galerie KuBra aan het Burgemeester Loeffplein 64 is sinds vrijdag 23 februari de nieuwe expositie 'Natuurlijk' van start gegaan met zaterdag de feestelijke vernissage. De bezoekers weten steeds vaker de weg te vinden naar de voetgangerspassage van parkeergarage De Tolbrug, waar kunst en ambachten steeds meer toegankelijk zijn voor het publiek. De expositie loopt tot en met zondag 1 april.

Vijf kunstenaars uit Brabant laten hun kijk op de natuur zien in al haar facetten met aquarellen, olieverfschilderijen, lijnetsen, keramiek en sculpturen van hout, leer, veren en schedels. Dat zijn Gerda Kunst (Sint Michielsgestel) Tineke Holm (Haaren), Marian Vergouwen (Etten-Leur) en Elena Kukuy en Ali Khalil (Heeswijk)

Gerda Kunst voegt het stoffelijke en onstoffelijke samen tot zinnebeeld, tastbaar en abstract. Het gebruik van schedeltjes, botjes, ruwe edelsteentjes, oud hout, vogelveren, leer, verwrongen stukken ijzer of door de zee uitgebeten materialen heeft niets sombers, integendeel, het zijn verwijzingen naar gewezen bestaan.

Tineke Holm toont in haar realistische keramische beelden en in haar olieverfschilderijen de liefde voor de dieren en de natuur. Het werk van Marian Vergouwen bestaat uit etsen in zwart-wit met veel detail van vogels met als specialisme uilen. Haar fascinatie voor vogels en haar passie voor het ambachtelijke vak etsen zijn voor Marian de perfecte combinatie.

De internationale kunstenaars Ali Khalil en Elena Kukuy, man en vrouw, beide gevlucht uit Syrië. Samen pakken ze het kunstenaarschap weer op in Nederland. Elena laat door het eigenzinnige felle kleurgebruik in haar aquarellen de natuur en de dieren tot leven komen. De getoonde realistische natuurlandschappen in olieverf van Ali worden geleid door zijn unieke kleurenpallet en vertellen naast de esthetische waarde ook een eigen verhaal. Door de eigen galerie biedt KuBra direct een podium aan haar leden. Hier draait alles om de kunstenaars. Zij exposeren, zij bemensen de exposities en er wordt door de kunstenaars ingericht, geselecteerd en gecommuniceerd over de kunst.

Verder geven de kunstenaars workshops en lezingen in de tijdelijke expositieruimte aan het Burgemeester Loeffplein, onderdeel van winkelcentrum De Arena, gelegen in de passage van parkeergarage Tolbrug, is mede mogelijk gemaakt door VOLOP Den Bosch, BNP, Gaphh Leegstandsbeheer en de eigenaar Aberdeen. Iedere maand zijn er wisselende exposities, steeds voor periodes van vijf weken. De galerie is van donderdag tot en met zondag open van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. In de weekenden worden bezoekers ontvangen door één van de kunstenaars. De toegang is gratis.

Meer berichten