Met hulp van vrijwilligers is in een leegstaand winkelpand in Berlicum de escape room gratis te bezoeken is. Foto: Wendy van Lijssel
Met hulp van vrijwilligers is in een leegstaand winkelpand in Berlicum de escape room gratis te bezoeken is. Foto: Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Tijdelijke 'escape room' met het Berlicum van vroeger en straks

BERLICUM - Sinds kort heeft Berlicum er een tijdelijke attractie bij in een winkelpand midden in het centrum aan de Kerkwijk 7 in Berlicum. Daar heeft het CDA in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen met hulp van vijftien vrijwilligers tijdelijk een gratis toegankelijke escape room gerealiseerd. Een waaruit ontsnappen slechts mogelijk is door het oplossen van puzzels waarbij de geschiedenis en toekomst van Middelrode en Berlicum verwerkt zijn.

Door Wendy van Lijssel

Zoals alle deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen wordt er her en der campagne gevoerd. Ook door het CDA dat in alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel een eigen team heeft. In Berlicum werd bedacht om eens op andere manier van zich te laten horen dan praten en flyeren. "We wilden graag iets nieuws en hebben daarom een escape room gerealiseerd", steekt Harvy Schouten van wal. Hij is de nummer twee op de lijst.

Een escape room staat voor een ruimte waarin je met een groepje opgesloten wordt waarbij je slechts kunt ontsnappen door het oplossen van puzzels, vragen en/of raadsels. De (tijdelijke) escape room in Berlicum is met hulp van vijftien vrijwilligers gemaakt en dat zijn, zo benadrukt Schouten, geen 'partijgenoten', maar mensen van allerlei leeftijden uit Middelrode en Berlicum die het leuk vonden en vinden om hieraan mee te werken.

Échte escape room met camera's 
"We hebben dit slechts in drie weken tijd gerealiseerd", vertelt Schouten trots en vervolgt: "Er zijn een 20-tal puzzels bedacht waar bezoekers mee aan de slag kunnen. Omdat we een vrijwilliger met technische kennis aan boord hadden, hangt er in elke ruimte een camera. Dat maakt dat we op afstand kunnen zien wat er gebeurt en mensen eventueel nog een hint kunnen geven. Het is een échte escape room", benadrukt hij. Het vertier is nog open op zaterdag 10 en 17 maart van 10.0 uur tot 15.00 uur en is gratis toegankelijk voor mensen in groepjes van vijf à zes personen die vooraf gereserveerd hebben.

Historisch tintje
Het bijzondere is dat deze een thema heeft. "We hebben er de geschiedenis van Middelrode en Berlicum aan gehangen. Het verhaal begint bij, wat wij noemen, de 'stammenstrijd' bij de Konijnenbosjes. Het gaat over een jongen uit Berlicum en een meisje uit Middelrode. Zij moeten bevrijd worden zodat zij met elkaar kunnen trouwen. Uiteindelijk kom je in een kamer terecht die de toekomst van Berlicum verbeeldt met het nieuwe Mercuriusplein, winkels, de stedenbouwkundige visie en meer. We laten zien hoe het was en hoe het wordt", licht Schouten een tipje van de sluier op. Wie het mee wil maken kan een afspraak maken door binnen te lopen of via Facebook.

Meer berichten