Een wonderlijk panorama, het Jeroen Boschhuis aan de Markt. Bewoner Johannes van Rooij kan er zijn verzameling kwijt. Ofschoon vol met boschiaanse kunst, het meest trots is hij op een portret.
Een wonderlijk panorama, het Jeroen Boschhuis aan de Markt. Bewoner Johannes van Rooij kan er zijn verzameling kwijt. Ofschoon vol met boschiaanse kunst, het meest trots is hij op een portret. (Foto: Sya Kleijer)

Excentrieke mecenas in het Jeroen Boschhuis

DEN BOSCH - Johannes van Rooij, eigenaar bewoner van het Jeroen Boschhuis, ontvangt ons in twee kleurrijke verschillende schoenen. Johannes ten voeten uit. Bedient zich tijden de rondleiding in het als museum ingerichte Jeroen Boschhuis van de meest onnavolgbare Cruijffiaans uitspraken.

Door Ad Pijnenburg

Bijvoorbeeld bij een Filipijnse verkoopster op een rommelmarkt. "Kost dat kruisbeeldje 3 euro? Ik geef u er twee voor. Niet? Luister, ik geeft u twee euro en u krijgt van mij 2 tickets naar de Filipijnen. Deal gesloten. Of een koper: "Mijnheer ik wil dat schilderij van u kopen?" Johannes: "Ik geef u 10 euro als u het laat hangen."

Ja, gefortuneerde Van Rooij meent dat geld pas waarde heeft als je het niet hebt. De Tilburger bouwde zijn vermogen op als eigenaar fiscalist van de vroegere kledingketen A.F. Jansen B.V. Kocht in 1978 het historisch pand 'Het Root Cruijs' Markt 61. Hier woonde schilder Jeroen Bosch van 1485 tot aan zijn dood in 1516 met zijn gefortuneerde echtgenote Aleid Goyarts van de Meervenne. In het gerestaureerde pand verkocht Johannes trendy kleding onder de naam Jansen & Jansen. 't Root Cruijs werd vervolgens samengevoegd met Markt 59 waar A.F. Jansen een kledingzaak had. Johannes werkte daar als fiscalist maar gelijktijdig aan zijn liefhebberij: het verzamelen van kunst in de breedste zin van het woord.

Johannes liet zich vaak voor zijn diensten betalen met kunstwerken. Zijn collectie kreeg een boost door het sponseren van de 'Young Painter Prize'. Hij vroeg duizend Oost-Europese schildertalenten stukken te schilderen geïnspireerd op werken van Jeroen Bosch. De beste acht kregen een boek met schilderijen en tekeningen van het interessante Jeroen Boschhuis.

Zijn geld besteedt Johannes als een echte weldoener voornamelijk aan weeshuizen in Oost-Europa waar kinderen een erbarmelijk bestaan lijden. Daar ijvert hij zich met zijn Litouwse partner Dali van Rooij-Rakutyte aan verbetering van kennis en kunde van het personeel, medische apparatuur en speelgelegenheid voor de kinderen.

In het Boschhuis leidt Ankie Til ons, vergezeld door Johannes en zijn partner, vakkundig door het museum en langs prachtige diepe onderaardse krochten. Een wonderlijk panorama. Een begeestering van schilderijen, prenten, etsen en beelden. Werken van Jeroen Bosch zijn door kenners nauwelijks van echt te onderscheiden. Langs absurditeiten zoals 'Tussen Kitsch & Kitsch' of de afdeling erotische prenten waarvan zelfs Kamasutra-schrijfster Vatsyayana rode oortjes zou krijgen. Waar van Rooij het meest trots op is? Hij wijst naar een voetbalportret van Dirk Kuijt.

Meer berichten