Vrijwilligers van Veur Mekaor
Vrijwilligers van Veur Mekaor

Vrijwilliger zijn als een bijdrage aan samenleving

DEN BOSCH - Uit onderzoek van de gemeente Den Bosch, Welzijn Divers en Vrijwilligersnetwerk Galant blijkt dat 47.512 Bosschenaren vrijwilligerswerk doen. Dat waren er in 2002 nog 30.000, het aantal vrijwilligers is in 15 jaar met 58 procent toegenomen.

Het onderzoek laat verder zien dat vrijwilligers tegelijkertijd in verschillende sectoren en verschillende type organisaties actief zijn. Uit de cijfers valt op te maken dat de gemiddelde vrijwilliger in 1,7 sectoren actief is. Dat wil zeggen dat van de tien vrijwilligers er zeven in meer dan één sector actief zijn. Vier op de tien vrijwilligers doet het vrijwilligerswerk op flexibele basis en werken een wisselend aantal uren en dagen per maand.

Inwoners doen op verschillende gebieden vrijwilligerswerk, het vaakst in de sport (25 procent), zorg (22 procent), buurt- en wijkwerk (20 procent), maatschappelijke/sociale doelen (16 procent), kunst/cultuur (14 procent) en onderwijs (14 procent). Als belangrijkste reden voor hun vrijwilligerswerk geven mensen op: een bijdrage leveren aan de samenleving. Voor bijna de helft is plezier een belangrijke reden om vrijwilligerswerk te doen.

Meer berichten