Voor de 50e keer staan de vrijwilligers van het Repair Café in de Moerkoal klaar om kapotte spulletjes te repareren
Voor de 50e keer staan de vrijwilligers van het Repair Café in de Moerkoal klaar om kapotte spulletjes te repareren (Foto: Wendy van Lijssel)

Vijftigste Repair Café in De Moerkoal

MIDDELRODE - Dorpshuis De Moerkoal in Middelrode was in januari 2014 de eerste locatie van de gemeente Sint-Michielsgestel waar door een groep enthousiaste vrijwilligers gestart werd met een Repair Café. Een idee wat navolging kreeg in alle kernen van genoemde gemeente. Op vrijdag 2 februari wordt met een feestelijk tintje van 09.30 uur tot 12.00 uur de 50e editie gehouden. Vrijwilligers staan zoals gebruikelijk niet alleen klaar met hun materialen om iedereen te helpen, maar ook met een kopje koffie of thee.

Door Wendy van Lijssel

Het initiatief voor het opzetten van een Repair Café in het plaatselijke dorpshuis kwam van bestuursleden Jos Basten en Theo Verhagen. "Nadat we er iets over gelezen hadden, verdiepten we ons en kwamen uit bij de landelijke organisatie. Zij geven advies in hoe je een en ander op kunt zetten. Wij waren (en zijn red.) doende met het ontwikkelen van nieuwe activiteiten om de leefbaarheid van Middelrode te vergroten en dit paste goed in ons straatje. Het geeft mensen de gelegenheid elkaar te ontmoeten en brengt leven in de brouwerij."

"Omdat je zaken repareert die anders weggegooid worden, verlagen we de afvalberg", vervolgt Jos. "Het is dus ook goed voor het milieu, mensen leren van elkaar als ze bij een reparatie zijn en het is voor iedereen met een smalle beurs een goede manier om langer gebruik te kunnen maken van hun spullen", somt hij op.

Gemeente steunt
Allemaal pluspunten dus. Het idee werd van vele zijden omarmt. Er stonden van meet af aan 16 vrijwilligers in diverse disciplines klaar om het Repair Café goed van de grond te krijgen. Van gastheren en vrouwen tot ervaren en vakkundige coupeuses, technici, fietsenmakers en meer. Ook de gemeente was blij met het initiatief. Zij verleende een stimuleringssubsidie. Vanaf de eerste tot heden wordt het Repair Café elke eerste vrijdagmorgen van de maand gehouden van 09.30 uur tot 12.00 uur.

'Geen wegwerpmaatschappij'
Gelijktijdig is er een kleine markt tegenover De Moerkoal en een koffie 'uurtje'. Dat maakt dat er altijd een gezellige drukte heerst. Het Repair Café bij de Moerkoal was van meet af aan een succes. "Het grootste verschil met de start is dat er nóg meer vrijwilligers, disciplines en daaruit voortvloeiend, reparaties zijn. Verder zijn er na overleg met de nabij gelegen Herman Jozefschool elke keer een groepje kinderen aanwezig. Die leren van onze mensen met gereedschap omgaan en krijgen gelijktijdig de boodschap ingefluisterd dat we geen wegwerpmaatschappij hoeven te zijn als we ons anders gedragen", aldus Basten.

Ter gelegenheid van de 50e editie komt wethouder Mathijssen langs en indien hij tijd heeft, ook burgemeester Pommer.

Meer berichten