Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie

Lezing over eetcultuur en leven zonder koelkast

DEN BOSCH - Werkgroep Seniorenmiddagen 's-Hertogenbosch Zuid houdt woensdag 7 februari vanaf 14.30 uur een seniorenmiddag bij sociaal cultureel centrum "In de Roos". Ineke Strouken vertelt over de geschiedenis van onze eet- en drinkgewoonten, in het bijzonder over het houdbaar maken van eten.

Drogen, roken, pekelen, inkuilen, onder vet of op zuur zetten en konfijten waren conserveringsmethoden die elke vrouw kende. Strouken ontvouwt de historische achtergronden.

Geen koelkast maar kelderkast
Nu is het normaal dat je het hele jaar genoeg te eten hebt en dat je zelfs in de winter verse groenten kunt kopen. Toch is het nog maar ruim 120 jaar geleden dat met de uitvinding van het wecken een eind kwam aan de honger. Voor die tijd waren de mensen de hele zomer in de weer om voldoende voedsel in de winter te hebben. En ook nog voedsel dat lang goed bleef. Het vullen van de kelder was een intensieve taak die op Sint Maarten (11 november) klaar moest zijn.

Drogen, roken, pekelen, inkuilen, onder vet of op zuur zetten, konfijten, waren conserveringsmethoden die elke vrouw kende. Onze culinaire geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees, vis en groente voor handen was, op welke manier men het goed kon houden en welke methoden men had om het te bereiden. Op een open vuur kook je namelijk heel anders dan op het fornuis dat in de negentiende eeuw zijn intrede deed.

Ineke Strouken was directrice van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en haar voorganger Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ze is ruim 32 jaar lang voorvechtster van traditie en volkscultuur geweest.

De lezing over onze eetcultuur begint woensdag 7 februari om 14.30 uur bij In de Roos. De toegang kost 5 euro, inclusief een kop koffie of thee.

Meer berichten