Lochte Kwieppe in Dun Birrekoal is spoor bijster

Foto: Wendy van Lijssel

BERLICUM - Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om mee te doen, maar simpel is het niet en wie het spoor het beste volgt en de opdrachten goed uitvoert is uiteindelijk niet de winnaar. Dat is degene die als elfde eindigt. Verder worden er tijdens de route geen punten, maar strafpunten verdiend. Dat gezegd hebbende zijn de meesten het spoor bijster en dat is gelijk het thema van De Lochte Kwieppe Rit. De totaal anders dan anders carnavaleske auto oriëntatierit op zondag 4 februari door Berlicum en omgeving. Inschrijven kan tussen 11.11 uur en 13.11 bij Eeterij en Feesterij Den Driezeeg in Middelrode.

Door Wendy van Lijssel

Onder de vlag van Dun Blaouwun Beer zijn Nicole de Vreede, Manon Leijten, Lies Mathijssen, Jan van Schijndel, Jan van den Boom, Bianca de Wit, Marc Pladet en Peronne den Otter weer enige tijd doende geweest met het in elkaar zetten van De Lochte Kwieppe Rit. De 50e editie staat zondag 4 februari op het programma. Er zijn diverse prijzen te winnen waarbij er opgeteld drie routes gereden moeten worden aan de hand van aanwijzingen en stellingen/vragen om Locht oftewel links of Kwiep wat rechts is, te gaan. Wat er bij een fout antwoord gebeurt hoeft geen uitleg. maar iedereen wordt uiteindelijk wel weer op het juiste spoor gezet.

Voortdurend alert
Onderweg moeten er letters verzameld worden die ingevuld worden op een formulier en de organisatie later inzicht geven of en hoe vaak een groep verkeerd is gereden. De routes leiden naar een aantal locaties waar opdrachten uitgevoerd moeten worden aan de hand van het thema en de slogan van de prins wat dit jaar Kneupen mi unne lach is. "Het is heel leuk om mee te doen, maar het is best moeilijk. Deelnemers moeten voortdurend alert blijven en ook al rijd je geen enkel moment verkeerd en voer je alle opdrachten foutloos uit. Dan nog ben je niet winnaar want dat is bij ons de deelnemer(s) die als elfde eindigt", probeert Peronne den Otter uit te leggen.

Ze voegt toe: "Je verdient bij ons geen punten- maar strafpunten en de groep met de minste wordt tweede want die als elfde eindigt is de echte winnaar." Als tip voegt ze verder toe dat het raadzaam is om de carnavalskrant van dit jaar bij de hand te hebben.

Aan de Lochte Kwieppe Rit wordt elk jaar een ander thema gehangen. Dit jaar is dat; Het spoor bijster. Deelnemers wordt gevraagd om zich te verkleden aan de hand van het thema. Bij inschrijving aan de start worden zij beoordeeld door Prins Jan en adjudant Roy. Het best geklede groepje wint De Versierneus. Voor vertrek is er een spel wat gespeeld moet worden. Het voorkomt gelijk ook dat mensen achter elkaar aan rijden. Groepen die met minimaal drie auto's meerijden en de minste strafpunten hebben gehaald dingen mee naar de Clubkes Pokaal en voor degene met de meeste strafpunten is er een poedelprijs.

Tot slot is de organisatie niet flauw, maar krijgen ook de 2e t/m 10e en de 22e, 33e,44e 55e en zo verder een prijs. Voor het donker is, omstreeks 17.45 uur, dient iedereen binnen te zijn waarna om 20.00 uur de prijsuitreiking volgt. Den Otter: "De route is zo in elkaar gestoken dat we groepen op ludieke wijze proberen te misleiden." Lachend: "Dat geeft bij de prijsuitreiking nog wel eens aanleiding tot leuke en soms verhitte discussies."

Meer berichten