De rolstoelers hebben vanaf de tribune eerste klas zicht op de grote carnavalsoptocht, inclusief een hapje, een drankje en een klein aandenken bij vertrek. Stichting Veur Mekoar.
De rolstoelers hebben vanaf de tribune eerste klas zicht op de grote carnavalsoptocht, inclusief een hapje, een drankje en een klein aandenken bij vertrek. Stichting Veur Mekoar. (Foto: Veur Mekaor)

Business class voor rolstoelgebruikers


DEN BOSCH - Rolstoelgebruikers bij evenementen, we vinden het maar lastig, kunnen er niet zo goed mee omgaan. Faciliteiten schieten vaak tekort. Maar gelukkig is daar The A-Team, onze stichting 'Veur Mekaor'. Voor de elfde keer zetten zij minder validen in het zonnetje om van de grote carnavalsoptocht te genieten.

Door Ad Pijnenburg

Voorzitter Piet de Bekker: "Aandoenlijk om onze mindervaliden te horen vragen: 'ik zou zo graag nog eens de grote optocht willen zien'. Dus, koppen bij elkaar, mogelijkheden zoeken en handen uit de mouwen." Penningmeester Bert Van Heeswijk: "Onze insteek was een tribune te plaatsen ergens langs de grote optocht. Ons team met mij, Piet de Bekker, Dorita de Bekker, Hans Morren, en de ons helaas ontvallen Fred Hörmann zochten en vonden bij 't Arendje uit Nieuwkuijk een betrokken tribunebouwer.

'Niet zuinig'
Dus sinds 2007 plaatst 'Veur Mekaor' nu elk jaar een verwarmde overdekte tribune voor zestig rolstoelen met begeleiders met mindervalidentoilet langs de route van de grote Oeteldonkse carnavalsoptocht inclusief een hapje, een drankje en een klein aandenken bij vertrek. Piet: "Ja, onze sponsors zijn niet zuinig vooral met hapjes en drankjes en die gaan erin als zoete koek! Onze mensen gingen bijna misselijk naar huis door de koffie, brandewijn, broodjes, Bossche Koek en worst van de Hema.

Echter, het gaat niet altijd 'voor de wind'. Bert: "Tja, het weer! Dan zitten we met de gebakken peren. Met de laatste afgelasting moesten we alles ongebruikt afbreken. Met halfvastenbal weer opzetten en 't Arendje wilde er geen cent voor hebben.

.
Veur Mekaor op een bootreisje over de Maas

Stoppen? Dat nooit
Plots humor op de tribune! Een mevrouw die unne verwrongen kop op de praalwagen ziet: "Verrek of ik mun eige in de spiegel zie." Maar óók leuk: "jongens, jullie gaven me de mooiste dag uit mijn leven." Piet: "Dat zijn dankbare momenten, dus stoppen? Nooit. Iedereen kan zich op de website of op andere sociale media aanmelden. Heel gemakkelijk met een druk op de rode knop.

Bert tenslotte: "Met groot genoegen ondersteunen steeds meer donateurs ons initiatief. Daarom kunnen we opnieuw een fantastische boottocht naar Heusden organiseren, ook Den Bosch zingt, de virtuele Diezetocht en een virtuele rondleiding door het Oeteldonks Gemintemuzejum. De waardering voor de stichting is groot. Mevrouw Halewijn-Kerkhof die de stichting trakteerde op de Bossche Bol van de week, of René Hurks uit Amstelveen, schonk het Gemintemuzejum een schitterende lantaarn en van prins Amadeiro de XXV een prachtig herinneringsbord met de tekst: Veur Mekaor 'Da gullie bedankt zijt witte'!

Meer berichten