Marjolijn van Kooten stond al vaker op het podium met cabaretshows over depressie. Ze toerde rond met Brak Bakker.
Marjolijn van Kooten stond al vaker op het podium met cabaretshows over depressie. Ze toerde rond met Brak Bakker. (Foto: Arjan Benning)

Gala wil het taboe op depressie doorbreken

DEN BOSCH - Na twee succesvolle edities keert het Depressiegala maandag 15 januari terug in de Verkadefabriek in Den Bosch. Verschillende artiesten, cabaretiers, schrijvers en ervaringsdeskundigen vragen op die avond aandacht voor meer begrip en openheid rondom het thema depressie. Zanger Stef Bos, schrijver Erik Jan Harmens en cabaretier Marjolijn van Kooten zegden al toe een bijdrage te leveren. Psychiaters Bram Bakker en Esther van Fenema nemen de presentatie op zich.

De galajurken kunnen in de kast blijven en nee, het wordt ook geen feest voor zielige mensen. Wat is het Depressiegala dan wel? Psychiater Bram Bakker, voorzitter van de Mental Health Foundation: "Het is een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die meer wil weten over depressie. Om niet alleen de kwetsbaarheid maar juist ook de kracht van mensen met een depressie te laten zien."

Bram Bakker en Esther van Fenema willen met het gala het taboe dat op depressie ligt doorbreken. "Mensen met een depressie hebben hierdoor namelijk twee grote problemen", vertelt Fenema. "De depressie zelf én het feit dat ze er moeilijk voor uit durven komen omdat ze zich onbegrepen en eenzaam voelen."

De drijvende kracht achter het Depressiegala is de Mental Health Foundation, in 2016 opgericht door ambitieuze deskundigen om psychische ziektes bespreekbaar te maken en te zorgen dat de eerste signalen meteen worden herkend. Zo willen ze voorkomen dat mensen vastlopen in de maatschappij. Ook deze derde editie staat het doorbreken van het taboe op depressie – de derde grootste ziekte in Nederland – centraal.

Volksziekte
Depressie is een ziekte die één op de tien mannen en één op de vijf vrouwen treft. Op dit moment zijn ruim een half miljoen Nederlanders depressief. Er is meer aandacht en kennis nodig om deze volksziekte beter te bestrijden. Op het terrein van voorlichting en openheid is nog veel winst te boeken. De stichting organiseert deze feestelijke benefietavond ook om geld op te halen.

Op maandag 15 januari, 'Blue Monday', vragen artiesten, cabaretiers, auteurs en deskundigen tijdens een feestelijke benefietavond aandacht voor depressie. Met het gala willen ze de ziekte op een positieve manier onder de aandacht brengen. Naast Stef Bos, Erik Jan Harmens en Marjolijn van Kooten hebben ook cabaretier Diederik Smit, violist Floor Braam, schrijver en dichter Ellen Deckwitz en antropoloog Danielle Braun hun medewerking aan het gala toegezegd. Op hun eigen unieke manier vertellen ze over hun ervaringen met depressie en bieden zij nieuwe inzichten. De stichting organiseert deze feestelijke benefietavond ook om geld op te halen.

Kaarten zijn à 35 euro te koop via de site van het Depressiegala. Daar staat ook meer info over het evenement.

Meer berichten