Logo stadsbladdenbosch.nl


Om een brug naar de toekomst te kunnen slaan heeft Scouting Denobo aan de Hazenburgstede meer leden nodig. Wie interesse heeft kan contact opnemen via secretaris@debono.nl.
Om een brug naar de toekomst te kunnen slaan heeft Scouting Denobo aan de Hazenburgstede meer leden nodig. Wie interesse heeft kan contact opnemen via secretaris@debono.nl.

Scouting Maaspoort speurt naar uitweg

DEN BOSCH - Maaspoortnieuws.nl kopte op 9 december: 'Scouting verkeert in zwaar weer'. Een aankondiging die oprichter Robert Baden-Powell in verlegenheid zou brengen. Het alarm gaat Scouting Debono uit Maaspoort dan ook aan het hart maar is nodig. Het ledental loopt sterk terug en een financieel gat dreigt.

Scouting gaat over creatieve oplossingen voor uitdagingen in de natuur en gericht op samenwerking zoals sporen zoeken, hutten bouwen, tenten opzetten, vuur maken, varen en zeilen, vlotten samenstellen, ook herkenbaar bij tv-programma's als Expeditie Robinson.

Penningmeester Stefan Evers: "Wij bieden onze jongeren al 99 jaar een leuke en spannende vrijetijdsbesteding in een veilige en leerzame speelomgeving. We zijn in 1918 opgericht en in 1979 als Scouting André de Thaye gefuseerd met scouting St. Elizabeth. Onze thuishonk Fort Orthen werd langzaam te klein. Via boerderij 'De Pels' hebben we sinds 1996 onze huidige locatie aan de Hazenburgstede 20 Maaspoort. Bij het tunneltje onder de A59 huizen wij met de naam 'Scouting Debono', een afkorting van DenBoschNoord."

Van beleg naar boek
Robert Baden-Powell, in 1857 geboren in Engeland, heeft Scouting opgericht. Als Britse legerofficier diende hij vanaf 19 jarige leeftijd in India en Zuid-Afrika als verkenner en als wegbereider voor de Britse troepen. Hij overleefde levensgevaarlijke situaties waaronder een beleg van 217 dagen. Zijn ervaringen schreef hij op en bracht die later in spelvorm uit in het boek 'Scouting For Boys', een regelrechte bestseller en aanzet tot wereldwijde scouting.

Ook scouting Nederland is met meer dan duizend groepen nog steeds springlevend. Wat ook is nuttiger om met leuke spannende activiteiten je persoonlijk te ontwikkelen, iets voor elkaar willen betekenen en blijvende vriendschappen aan te gaan?

Op kamp
Stefan: "Wij hebben nu vijftig scouts verdeeld in drie groepen: de Bevers (4-7 jaar) hun spelletjes gericht op handvaardigheid, speurtochten en koken. Onze Welpen (7-11 jaar) avonturen in de natuur, kampvuur maken je zelfgemaakte lunch eten, bruggen bouwen. En Waterscouts (11-17 jaar) zomers op het water in Hedel roeien en zeilen en 's winters in onze eigen loods de boten leren onderhouden. Ook gaan we op kamp. De kleinste verblijven in blokhutten, de grootste in tenten."

De oproep in december heeft negen nieuwe Bevers opgeleverd, maar Scouting Debono wil er nog enige tientallen bij. Kom daarom als een ware Robinson op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur een paar keer gratis meedoen en ontmoet enthousiaste medespeurders.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox