Logo stadsbladdenbosch.nl


Docenten (van links naar rechts) Cora van Rijn, Wendy Wouters en Jack van de Ven geven muziekles in het Bimlokaal. Vroeger zetelde daar de directie van de Nederlandsche Wapen- en Munitiefabriek "De Kruithoorn". Foto: Douwe Korting
Docenten (van links naar rechts) Cora van Rijn, Wendy Wouters en Jack van de Ven geven muziekles in het Bimlokaal. Vroeger zetelde daar de directie van de Nederlandsche Wapen- en Munitiefabriek "De Kruithoorn". Foto: Douwe Korting (Foto: Douwe Korting)

'Kunt u mij noten leren lezen?'

DEN BOSCH - Voor muziek makend Nederland misschien een verrassende vraag, of niet? Vroeger kon praktisch niemand van de vele bandjes noten lezen. Je moest je akkoordwerk wel érg goed in je achterhoofd hebben voordat je bijvoorbeeld gastzangers kon begeleiden die partituur meebrachten.

Door Ad Pijnenburg

Wendy Wouters docent blokfluiten en schoolmusicus: "Ik kreeg en krijg met regelmaat vragen voor les in noten lezen. Van kinderen maar vooral van volwassenen die hoe dan ook over meer vrije tijd beschikken. Zij willen nu in een harmonie, ensemble of orkest spelen of in een koor zingen maar missen daar de vereiste notenkennis."

Ooit wapenfabriek
Mede onder invloed van die vraag onderzochten Wendy en collega zangdocenten Cora van Rijn en Jack van de Ven of zij in de 'Bimlokaal Muziekacademie' hun aanbod met diverse cursussen en workshops zouden kunnen uitbreiden. Zij deelden al zes jaar samen het Bimlokaal, een praktische lesruimte op het terrein Poeldonk. Op 1 januari 2008 werd officieel met de samenwerking gestart in de rustieke directiekamer van de toenmalige wapenfabriek de Kruithoorn waar 50 jaar lang munitie werd vervaardigd.

Op hun tiende jubileumjaar nu hebben zij een goedlopende muziekschool neergezet. Zij geven lessen en diverse workshops aan kinderen en volwassenen. Passie voor muziek staat daarbij voorop. Wendy: "Ik geef in het Bimlokaal blokfluit les en leid vijf blokfluitensembles en twee barokke kamermuziekensembles. Voor iemand die wil instromen is er dus altijd een ensemble op zijn of haar speelniveau. Voor hen staat een indrukwekkende verzameling blokfluiten klaar, van sopranino tot contrabasblokfluit. En daarnaast geef ik dus cursussen noten lezen en organiseer ik workshops en samenspelworkshops voor alle mogelijke instrumenten".

Collega Cora van Rijn, studeerde naast beeldende kunst klassieke solozang aan het conservatorium van Tilburg en specialiseerde zich als zangpedagoge en koordirigent. Zij volgde de opleiding 'Complete Vocal Technique'. Deze opleiding geeft toegang tot het gebruik van zangtechnieken in de richting van klassieke -, pop -, jazz -, volks - en wereldmuziek. Collega Jack van de Ven volgde pianolessen bij Noor Smith en Maya Odink nam zanglessen bij Cora van Rijn en studeerde aan de Schumann Academie. Jack geeft met Complete Vocal Technique individueel zangles en zangles aan groepen.

Wendy ten slotte: "Wij zijn zeer tevreden over de continuïteit van de lessen. Eenmaal begonnen blijven onze leerlingen jaren de lessen volgen. En razend trots zijn wij elk jaar eind juni als individuele leerlingen en ensembles tijdens de seizoenafsluiting voor publiek hun vorderingen tonen."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox