Het woningblok aan de Oranje Nassaulaan 1,3 en 5 is architectonisch in neorenaissancestijl gebouwd.
Het woningblok aan de Oranje Nassaulaan 1,3 en 5 is architectonisch in neorenaissancestijl gebouwd. (Foto: Ed Hupkens)
Monument

Monument: Woonblok in neorenaissance stijl

DEN BOSCH - Het woonblok aan de Oranje Nassaulaan met de nummers 1, 3 en 5 bestaat uit drie voormalige herenhuizen met achtererf. De woningen zijn gerealiseerd door de Belgische architect Jules Dony. Nummer 1 is gebouwd in opdracht van F. van Lanschot, de nummers 3 en 5 in opdracht van mejuffrouw W. van Lanschot.

Door Ed Hupkens, Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Op de tweede bouwlaag zijn de panden via een nauwe doorgang met elkaar verbonden. Nummer 1 is inwendig sterk gewijzigd en versoberd; het interieur van nummer 3 is het best bewaard gebleven. Sinds mei 2001 staat het woonblok geregistreerd als rijksmonument.

De gedeeltelijk onderkelderde, bakstenen panden bestaan uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met Maasleien gedekt, omlopend schilddak. Aan de minder representatieve zijden (Stationsplein) tellen de huizen drie en deels vier bouwlagen onder een plat dak. In de dakschilden zijn een trapgevel en twee samengestelde topgevels met toppilasters geplaatst. Er zijn dakkapellen met overstekend, door leien gedekt omlopend schilddakje. De schoorstenen zijn decoratief gemetseld, deels met speklagen en smeedijzeren sierankers.

De gevels worden verlevendigd door het gebruik van rood, groen en geel geglazuurd baksteen en rood verblendsteen voor speklagen, siermetselwerk en toepassing in ontlastingsbogen. Hardsteen is toegepast bij entreetrappen, plinten, dorpels, cordon-, water- en tandlijsten, sluit- en aanzetstenen, balkonconsoles en ter afdekking van en als sierstuk op de topgevels. Gevelopeningen en entreeportieken zijn rechtgesloten of onder segment-, rond-, hoefijzer- of korfboog afgesloten.

Bovenlangs de gevels bevindt zich een geprofileerde goot op klossen, deels opgenomen in een fries met siermetselwerk. Onderlangs de gevels is een hardstenen plint gerealiseerd met diverse kelderlichten, voorzien van smeedijzeren diefijzers en ruitvormige roosters. Elk voormalig herenhuis bezit aan de asymmetrisch opgebouwde voorzijde een entreeportiek, een smeedijzeren balkon in de tweede bouwlaag en een topgevel in de kapverdieping.

Nummer 1 telt vier traveeën, waarvan de linker twee licht risaleren. Er zijn diverse typen vensters deels met glas-in-lood bovenlichten. Natuurstenen lijsten omzomen de ontlastingsbogen.

Nummer 3 telt drie traveeën. Bovenlichten met kleine roedenverdeling, gietijzeren balkonconsoles, beglaasde en betraliede, dubbele entreedeur met panelen.

Het hoekpand nummer 5 telt drie traveeën, waarvan de linker hoektravee is afgeschuind, hetgeen kenmerkend is voor de hoekoplossingen van de bouwblokken in de wijk Het Zand.

Meer berichten