Logo stadsbladdenbosch.nl


Het afsteken van vuurwerk gebeurt in Den Bosch en Vught volgens de landelijke regels. In beide gemeenten is geen algemene vuurwerkshow, maar wordt de traditie van zelf vuurwerk afsteken in stand gehouden.
Het afsteken van vuurwerk gebeurt in Den Bosch en Vught volgens de landelijke regels. In beide gemeenten is geen algemene vuurwerkshow, maar wordt de traditie van zelf vuurwerk afsteken in stand gehouden. (Foto: Pixabay)

Vuurwerk in Den Bosch en Vught

Oud en nieuw staat voor de deur en dus ook de jaarlijkse traditie van het afsteken van vuurwerk. Wat zijn de regels in de gemeenten Den Bosch en Vught?

Door Lisette Broess-Croonen

Zijn er vuurwerkvrije zones in de gemeente?
Zowel in Den Bosch als in Vught zijn geen vuurwerkvrije zones. Volgens een woordvoerder van de gemeente Vught is er in het dorp geen aanleiding om zo'n zone in te stellen, omdat er bij de gemeente slechts sporadisch klachten binnen komen over het gebruik van vuurwerk en er geen sprake is van een vuurwerkprobleem.

Hoe wordt er gehandhaafd?
In Vught is er in de maand december een fors budget beschikbaar om extra BOA (handhaving)capaciteit in te zetten om eventuele overlast te voorkomen en tegen te gaan. In Den Bosch worden geen extra mensen ingezet, maar is handhaving van het afsteekverbod wel prioriteit. Op oudejaarsdag zelf worden zowel overdag als 's nachts wel extra mensen ingezet.

Is de gemeente voorstander van een vuurwerkverbod en een algemene show?
Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Bosch is een vuurwerkverbod niet handhaafbaar in de hele gemeente. Een algemene vuurwerkshow wordt geen taak voor de gemeente geacht. Ook met een centrale vuurwerkshow zullen mensen volgens de gemeente nog zelf vuurwerk willen afsteken. De Vughtse burgemeester Van de Mortel, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, ziet het afsteken van vuurwerk als een traditie die het waard is om in stand te worden gehouden. De voorwaarde daarbij is wel dat de openbare orde en veiligheid dit toelaat en de overlast tot een minimum wordt beperkt. Een goede traditie is leuk voor iedereen. Niet alleen voor diegenen die vuurwerk afsteken, maar bijvoorbeeld ook voor ouderen en kinderen. Het plezier van het een mag daarbij niet leiden tot overlast van de ander. Zolang de Vughtse vuurwerktraditie aan deze eisen voldoet, kan het 'particulier' afsteken van vuurwerk in principe doorgaan.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox