Logo stadsbladdenbosch.nl


Penitentiair inrichtingswerker Jan de Gouw staat bij enkele cadeaus die 'zijn' gedetineerden hebben gemaakt voor het project 'Presents from Prisoners'. Deze kunstwerken zijn voor de kinderafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Penitentiair inrichtingswerker Jan de Gouw staat bij enkele cadeaus die 'zijn' gedetineerden hebben gemaakt voor het project 'Presents from Prisoners'. Deze kunstwerken zijn voor de kinderafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. (Foto: Lisette Broess)

Presents from Prisoners groot succes

VUGHT - Dat gedetineerden niet per sé slecht van karakter zijn, maar vaak ook het hart op de juiste plaats hebben, bewijst het project 'Presents from Prisoners'. Gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Vught hebben al twee keer een grote hoeveelheid cadeaus verzameld en gemaakt voor een kinderafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Door Lisette Broess-Croonen

Jan de Gouw is penitentiair inrichtingswerker in de PI en was mentor van de gevangene bij wie alles is begonnen. "Toen ik 's ochtends op mijn werk kwam, zag Bas eruit of er een vrachtwagen over hem heen was gereden. Hij had de avond ervoor een documentaire gezien over een afdeling kinderoncologie en was daar echt door geraakt. Hij had een brief geschreven waarin stond: 'Wij hebben allemaal iets gedaan waardoor we hier zitten, maar die kinderen in het ziekenhuis niet. Zij missen kerst en andere dingen omdat ze niet uit het ziekenhuis kunnen.' Volgens Bas zijn de meeste gedetineerden ook mensen bij wie het hart op de goede plek zit en hij wilde dan ook iets doen voor deze kinderen, samen met andere gedetineerden."

Vijftig cent per week
Jan was ook meteen enthousiast en de twee legden hun plan voor op de afdelingen zelfredzaamheid. "We hebben de gedetineerden gevraagd om per week vijftig cent opzij te zetten om iets voor de kinderen te kunnen doen. Dat is voor een gedetineerde een substantieel bedrag, maar allemaal wilden ze direct meedoen. Ze besloten ook meteen dat het geld niet naar een goed doel zou gaan, maar dat ze zelf spullen zouden kopen, zodat elke gespaarde cent ook echt naar de kinderen ging. In maart hebben we voor het eerst iets aan de kinderafdeling kunnen geven; twee iPads met hoezen en twintig sets oordopjes."

Toen Bas weer vrijkwam werd het stokje eerst overgenomen door Erik en nu is Patrick de touwtrekker. Hij zit samen met medegedetineerde Danny op de afdeling zelfredzaamheid. Om op deze afdeling te komen, moeten de gevangenen een motivatiebrief schrijven en in het laatste deel van detentie zitten. "De instelling van de gevangenen op deze afdeling is anders dan in de rest van de gevangenis." legt Jan uit. "Hier kiezen de gevangenen er bewust voor om hele dagen te werken, in plaats van halve, en moeten de gevangenen alles samen doen. Het is een beetje het leven zoals dat thuis ook is, in een (heel) groot gezin. Het is een bijzondere afdeling waar iedereen er echt iets van wil maken om op een goede manier terug te keren in de maatschappij."

Extremer te werk
Hoewel de afdeling eruitziet zoals de meeste anderen, hangt er toch een huiselijkere sfeer. Patrick en Danny zitten aan tafel met enkele van de zelfgemaakte cadeaus. "De dochter van Bas had een logo ontworpen voor ons project, dat is afgebeeld op de iPad hoezen. Ik wilde daar graag iets meer mee doen en ben begonnen met het maken van wandplaten van afvalhout waar ik het logo inlas. De eerste twee exemplaren hangen bij ons op de afdelingen waar het begonnen is. Daarna ben ik steeds meer platen gaan maken en ben ik ook extremer te werk gegaan. In de bezoekershal staat een 3D exemplaar in de vorm van een piramide waar bezoekers een donatie in kunnen doen. Het zou mooi zijn als ons initiatief ook door andere gevangenissen overgenomen wordt. Als ze dat doen, krijgen ze ook zo'n plaat en het ziekenhuis heeft er uiteraard ook al één gehad."

Met origami begonnen
Danny is door Jan bij het project gehaald toen die hoorde dat hij schitterende origamiwerken maakt. "Ik zat eerst in Engeland in de gevangenis en daar wordt helemaal niets gedaan. Je zit gewoon de hele dag binnen en verveelt je kapot. Toen ben ik met origami in aanraking gekomen. Eerst stuurde ik mijn maaksels op naar familie en vrienden, maar op een dag hoorde ik via een bekende over een terminaal ziek kindje. Die heb ik twee origamidieren gestuurd en die was er echt heel erg blij mee. Ik besloot meer te gaan maken en wilde dat geven aan een goed doel dat ze dan kon verkopen voor geld. Die reageerden niet zoals ik had gehoopt en toen ik in contact kwam met Jan, wist ik waar ze wel naar toe moesten gaan."

Vorige maand kwamen mensen van het ziekenhuis opnieuw langs en kregen nog veel meer mee dan de eerste keer. "Na de eerste keer zijn we verder gaan sparen en we hebben het jaar nu kunnen afsluiten met gedoneerde spullen ter waarde van een bedrag van bijna zevenduizend euro." vertelt Jan trots. "De tweede keer konden we zeven iPads met bijbehoren geven en enkele spellen voor de Playstation. Ook kregen ze nu de eerste houten plaquette van Patrick en veel origami kunstwerken van Danny. Ik ben zelf ambassadeur geworden van het project, maar het mooie is dat het echt een initiatief is van een gedetineerde en gedragen wordt door de gedetineerden." 

Iets terugdoen
"In juni hebben we een sponsorloop gehad met gedetineerden en personeel", vervolgt Jan "en hebben we bijna elfhonderd euro opgehaald. Dat was een gigantisch mooi moment. Steeds meer gedetineerden zijn zich aan gaan sluiten bij onze spaaractie en als bedankje stuur ik ze allemaal persoonlijk een bericht. Zij laten zien dat ze echt niet puur slecht zijn. Veel mensen zitten hier omdat er iets op hun pad is gekomen, waardoor ze een fout hebben gemaakt. Maar de meesten hebben gewoon een goed karakter en willen iets terugdoen voor de maatschappij. Na de sponsorloop is de bekendheid steeds verder toegenomen en nu breidt het zich als een olievlek uit over de hele inrichting. We hopen er een landelijk project van te kunnen maken, zodat meer ziekenhuizen geholpen kunnen worden. In januari hopen we in Vught in ieder geval weer een flinke start te kunnen maken met een nieuwe actie."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox